Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Slovenskej filharmónii sa predstaví americký klavirista A. von Oeyen

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

V úlohe sólistu-dirigenta von Oeyen uviedol koncertné a orchestrálne diela Haydna, Mozarta, Beethovena, Ravela a Kurta Weilla.

Bratislava 15. februára (TASR) - Hosťom Slovenskej filharmónie (SF) je tento týždeň americký klavirista Andrew von Oeyen. V utorok sa predstaví v Malej sále SF na treťom koncerte cyklu Klavír a klaviristi, kde odohrá diela Johannesa Brahmsa, Franza Liszta a Fryderyka Chopina. Po boku orchestra SF bude účinkovať vo štvrtok a piatok 17. a 18. februára, v jeho interpretácii zaznie Gershwinov Koncert pre klavír a orchester F dur inšpirovaný džezom.

"Andrew von Oeyen získal svetové renomé vďaka svojej elegantnej a pohotovej interpretácii, no i vyváženému pomeru umeleckosti a technickej brilantnosti hry. Postupne sa na pódiách etabloval ako jeden z najúchvatnejších klaviristov svojej generácie," približuje tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova umelca, ktorý debutoval vo veku 16 rokov s Filharmóniou Los Angeles pod vedením Esu-Pekku Salonena. Odvtedy do svojho repertoáru zahrnul široké spektrum skladieb, v ktorých pôsobí ako sólista súboru alebo ako protagonista recitálu.

Spolupracoval so svetovými súbormi ako Filadelfský orchester, Orchester Mariinského divadla, Berlínsky symfonický orchester, Nová japonská filharmónia, Symfonický orchester Singapuru i so symfonickými orchestrami San Francisca, Detroitu, Saint Louis, Seattlu, Dallasu či Atlanty. V úlohe sólistu-dirigenta von Oeyen uviedol koncertné a orchestrálne diela Haydna, Mozarta, Beethovena, Ravela a Kurta Weilla. "Významným míľnikom v jeho kariére bol 4. júl 2009, keď vystúpil v americkom Capitole s orchestrom National Symphony v programe ´A Capitol Fourth´, ktorý videli milióny divákov po celom svete," dodala Tolstova.

Von Oeyen sa narodil v Spojených štátoch amerických, má však nemecký a holandský pôvod. Svoje klavírne štúdiá začal ako päťročný a s orchestrom debutoval ako sólista vo veku desať rokov. Je absolventom Columbijskej univerzity a Juilliard School. V roku 1999 získal ocenenie Gilmore Young Artist Award, v roku 2001 dostal prvú cenu na Štátnej klavírnej súťaži Nadácie Leni Fe Bland. Žije v Paríži a Los Angeles.