Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V Slovenskej filharmónii si pripomenú legendárneho Bohdana Warchala

Bohdan Warchal, archívne foto. Foto: TASR

Bohdan Warchal bol v roku 1960 iniciátorom vzniku komorného súboru. Komorný orchester zostavil z vynikajúcich hráčov sláčikovej sekcie orchestra Slovenská filharmónia.

Bratislava 21. januára (TASR) - Členovia Slovenského komorného orchestra (SKO) s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom každoročne venujú jeden z januárových koncertov spomienke na zakladateľa SKO, legendárneho Bohdana Warchala. Koncert Hommage á Bohdan Warchal sa uskutoční 23. januára v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie (SF). TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF. Dodala, že nedeľný program sa bude niesť vo "warchalovskom" duchu. Na koncerte, ktorým si SF pripomenie nedožité 92. narodeniny profesora Warchala (27. 1. 1930 - 30. 12. 2000), budú znieť diela Wolfganga Amadea Mozarta a Ilju Zeljenku.

Na úvod programu si hudobní priaznivci môžu vypočuť tri Divertimentá B dur, D dur a F dur, ktoré dnes poznajú pod názvom "Salzburské symfónie" Wolfganga Amadea Mozarta. "Pravdepodobne sa nimi chcel skladateľ prezentovať na turné v Taliansku," doplnila Tolstova. Ďalej priblížila, že nasledovať budú dve diela Ilju Zeljenku komponované pre Warchala a komorný orchester. "Hudba pre Warchala a jedno z najobľúbenejších diel poslucháčov Musica slovaca," spresnila s tým, že koncert je zároveň prvý z radu koncertov v rámci roku 2022 venovaných 90. výročiu narodenia skladateľa Ilju Zeljenku.

Bohdan Warchal bol v roku 1960 iniciátorom vzniku komorného súboru. Komorný orchester zostavil z vynikajúcich hráčov sláčikovej sekcie orchestra Slovenská filharmónia. "Warchalovci" pod jeho umeleckým vedením koncertovali nielen v slovenských mestách, ale uznanie dosiahli v mnohých svetových metropolách. Popri hudbe baroka sa venovali aj dielam z obdobia klasicizmu a romantizmu, dielam 20. storočia a skladbám slovenských skladateľov Eugena Suchoňa, Alexandra Moyzesa, Ilju Zeljenku, ktoré vznikli na Warchalov podnet, alebo ich tvorcovia darovali komornému orchestru. Profesor Warchal viedol komorný orchester s malou nečakanou pauzou celých 40 rokov. Štafetu umeleckého vedúceho odovzdal Ewaldovi Danelovi, ktorý od januára 2001 v tejto práci pokračuje.