Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

V Slovenskej filharmónii zaznie záverečný koncert festivalu Melos-Étos

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Festival Melos-Étos je v dvojročných cykloch od roku 1991 najväčšou slovenskou prehliadkou domácej a zahraničnej súčasnej tvorby. Jeho zrod bezprostredne súvisí s udalosťami Novembra 1989.

Bratislava 17. novembra (TASR) – Slovenská filharmónia (SF) avizuje na štvrtok štvrtý mimoriadny koncert 74. sezóny. V bratislavskej Redute odohrá záverečný koncert 16. ročníka medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos-Étos. Diela Juraja Beneša, Iannisa Xenakisa, Victorie Polevy a Pascala Dusapina uvedie pod taktovkou Mariána Lejavu. Sólistom večera bude slovenský huslista Milan Paľa. Koncert sa uskutoční o 19.00 h. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Festival Melos-Étos je v dvojročných cykloch od roku 1991 najväčšou slovenskou prehliadkou domácej a zahraničnej súčasnej tvorby. Jeho zrod bezprostredne súvisí s udalosťami Novembra 1989. Záverečný koncert 16. ročníka festivalu sa symbolicky uskutoční práve 17. novembra. Na úvod večera v bratislavskej Redute zaznie dielo Allegro per orchestra Juraja Beneša, ktorý bol výraznou osobnosťou slovenskej avantgardy 60. rokov 20. storočia.

Nasledovať bude kompozícia Ata pre 89 hráčov gréckeho skladateľa a architekta Iannisa Xenakisa a koncert pre husle a orchester Aufgang jeho žiaka Pascala Dusapina. "Zaznie v interpretácii Milana Paľu, jedného z najvýraznejších interpretačných zjavov domácej generácie, ktorý v roku 2021 nahral CD s komornými dielami skladateľa," dodáva Tolstova. Program doplní dielo Null kyjevskej rodáčky Viktorie Polevy, súčasnej ukrajinskej skladateľky. "Program súčasnej tvorby zaznie v naštudovaní slovenského dirigenta a skladateľa Mariána Lejavu, špecialistu na tento repertoár," uzatvára filharmónia.

Hlavným organizátorom festivalu Melos-Étos je Hudobné centrum.