Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V SNG na Zvolenskom zámku otvoria novú expozíciu gotického umenia

Na archívnej snímke (SNG) Zvolenský zámok vo Zvolene. Foto: TASR - Ján Krošlák

Úvodná sála expozície je venovaná lokálnemu fenoménu nástenného maliarstva – transferom z tzv. starej fary vo Zvolene z druhej polovice 15. storočia.

Zvolen 16. júna (TASR) – Slovenská národná galéria (SNG) na Zvolenskom zámku otvorí v piatok (17. 6.) novú expozíciu gotického umenia. Expozícia predstavuje kolekciu stredovekého sochárstva a maliarstva, na Slovensku jedinečnú počtom vystavených diel, ako aj koncentráciou na obdobie 14. – 16. storočia. Ako informuje SNG, vystavených bude viac než 70 sôch a obrazov.

"Expozícia sa odbornej i laickej verejnosti snaží sprístupniť čo najviac originálnych artefaktov zo zbierok SNG, v menšej miere i kópií ikonických diel gotiky na Slovensku – Majstra Pavla z Levoče," uvádza galéria.

Úvodná sála expozície je venovaná lokálnemu fenoménu nástenného maliarstva – transferom z tzv. starej fary vo Zvolene z druhej polovice 15. storočia. Majstra Pavla, najvýznamnejšieho rezbára raného 16. storočia, SNG prezentuje rôznymi druhmi kópií jeho najdôležitejších diel. Vytvorili ich pri príležitosti svetových výstav v Bruseli 1958 a v Montreale 1967.