Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Spišskom divadle pozorujú zvýšený záujem o predstavenia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Po opätovnom otvorení v Spišskom divadle pre divákov pripravili predovšetkým premiéry.

Bratislava/Spišská Nová Ves 15. júna (TASR) - V Spišskom divadle v Spišskej Novej Vsi pozorujú po mesiacoch, keď boli divadlá pre pandémiu nového koronavírusu zatvorené, zvýšený záujem o predstavenia zo strany všetkých vekových skupín. Pre TASR to potvrdila Mária Korbová zo Spišského divadla s tým, že diváci sa do divadla tešili a z ich strany bol dopyt vysoký hneď, keď sa opatrenia uvoľnili a začali sa riadiť kultúrnym semaforom.

"Sami nás dokonca kontaktovali s otázkami, kedy začíname hrať," uviedla Korbová s tým, že pre zvýšený záujem museli pridávať už aj niektoré predstavenia v dopoludňajších hodinách, ktoré sú určené najmä pre seniorov. Ako poznamenala, hoci sa spočiatku obávali zníženého diváckeho záujmu, keďže stále platia pomerne prísne opatrenia, ich obavy sa nepotvrdili. "Ľudia po kultúre dychtia natoľko, že sú ochotní tieto drobné obmedzenia tolerovať, a nás to, samozrejme, veľmi teší," povedala.

Korbová doplnila, že počas obdobia, keď bolo divadlo pre verejnosť zatvorené, síce pracovali, skúšali nové inscenácie, no bez divákov divadlo nebolo divadlom. "V apríli sme uviedli online živú premiéru inscenácie Búračka, ale diváci nemohli byť prítomní v sále, a tak sme sa museli ako kolektív podporiť navzájom. Nesmierne nás potešilo, keď sme mohli divadlo opäť otvoriť. Začali sme premiérou inscenácie hry Mira Gavrana Zmrzlina v preklade a réžii Michala Babiaka," priblížila. Každá premiéra je podľa nej v divadle veľkou udalosťou. "Teraz sa slávnostná atmosféra ešte znásobila o to viac, že po polroku sme mali v hľadisku divákov. Pre hercov aj ostatných zamestnancov to bol radostný a dojímavý zážitok. Všetci sme si s ešte väčšou intenzitou uvedomili, akú dôležitú úlohu divadlo zohráva," povedala.

Po opätovnom otvorení v Spišskom divadle pre divákov pripravili predovšetkým premiéry. Ďalšou premiérou okrem inscenácie hry Zmrzlina bude komédia Oscara Wilda s názvom Je dôležité správne meno v réžii Ľubomíra Vajdičku 25. a 26. júna. Na záver sezóny sa diváci môžu tešiť na štúdiový titul Karola Horáka Štúr v réžii Michala Babiaka. Predpremiéra sa uskutoční 1. júla a premiéra o deň neskôr 2. júla.