Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V SSG je výstava Sikoru a Havlíka Sneh, kameň, hviezda, strom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Pre oboch umelcov sú podľa kurátora spoločné témy vzťahu ľudí k prírode a sebe navzájom, k zodpovednosti, k svetu a kozmu a budovaniu utopického presahu.

Banská Bystrica 13. mája (TASR) - Spoločnú výstavu Rudolfa Sikoru a Vladimíra Havlíka s názvom Sneh, kameň, hviezda, strom, otvorili v týchto dňoch v Stredoslovenskej galérii (SSG) v Bethlenovom dome v Banskej Bystrici. Výstava je konfrontáciou dvoch ciest, ktorými autori dospeli k rovnakému svetonázoru.

"Zatiaľ čo sa Sikorova objektivizačná stratégia dotýka pozície jednotlivca v kozme, Vladimír Havlík sa obracia k pospolitým vzťahom budovaným na základe nonspektakulárnych gest," približuje výstavu kurátor Jakub Král.

Pre oboch umelcov sú podľa neho spoločné témy vzťahu ľudí k prírode a sebe navzájom, k zodpovednosti, k svetu a kozmu a budovaniu utopického presahu v snahe vymedziť naše premýšľanie o súčasnosti smerom k vytúženej budúcnosti.

"Akokoľvek je hlavnou témou výstavy prepletanie dvoch svetonázorových polôh, v rovine ich čítania skrz vystavené umelecké diela sa zaoberajú vzťahom voči dokumentárnym praktikám, ako dôležitým interpretačným stratégiám presahujúcim umenie samotné," dopĺňa kurátor.