Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V Štátnej filharmónii Košice bude novým šéfdirigentom Robert Jindra

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

O zmene sa na pôde filharmónie začalo prirodzene diskutovať v roku 2019, následne sa umelecká rada zhodla na novom mene, opäť z Českej republiky.

Košice 8. apríla (TASR) – Novým šéfdirigentom Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) sa od nasledujúcej 53. koncertnej sezóny 2021/2022 stane Robert Jindra. Na tomto poste po 13 rokoch vystrieda Zbyněka Müllera. ŠfK informovala, že výmena sa zrealizuje v septembri v duchu kontinuity a nadväznosti na predošlé sezóny.

S postom šéfdirigenta ŠfK sa Müller rozlúči koncertom 24. júna, na ktorom zaznie cyklus symfonických básní "Má vlast" Bedřicha Smetanu. Inauguračný koncert Jindru je plánovaný na 7. októbra pri otvorení novej sezóny.

So ŠfK už Jindra v minulých rokoch spolupracoval. Filharmónia chce využiť jeho bohaté skúsenosti, manažérske schopnosti či spoluprácu s mnohými významnými umelcami a inštitúciami. Vkladom do nasledujúcich sezón majú byť aj jeho mimoriadna dramaturgická rozhľadenosť a nekonvenčné nápady.

"Musím povedať, že z mojej strany som ihneď pocítil úžasnú energiu a súznenie s tunajším orchestrom. Takzvane preskočila iskra. Veľmi rád a s veľkým nadšením som prijal ponuku k spoločným projektom. Keď ma pani riaditeľka oslovila s ponukou na užšiu spoluprácu, bol som na jednu stranu prekvapený, ale zároveň nesmierne potešený. Počas našich spoločných projektov bola vždycky priateľská, kreatívna a tvorivá atmosféra," uviedol Jindra.

Vzájomná spolupráca Müllera so ŠfK bude pokračovať, keďže od novej sezóny bude hlavným hosťujúcim dirigentom. Z dlhoročnej spolupráce so ŠfK si podľa svojich slov odnáša okrem mnohých cenných dirigentských skúseností a pocitu, že dozrel, aj dojem určitej naplnenosti tohto poslania. "Že to celé malo zmysel. Predsa len, 13 rokov je celkom kus života a je pre mňa veľmi uspokojujúce, že práve s týmto kusom stráveným v pozícii šéfdirigenta v Košiciach môžem byť navýsosť spokojný," povedal.

Dlhoročné pôsobenie Müllera na poste šéfdirigenta podľa ŠfK odzrkadľuje kvalitu spolupráce s orchestrom. O zmene sa na pôde filharmónie začalo prirodzene diskutovať v roku 2019, následne sa umelecká rada zhodla na novom mene, opäť pritom z Českej republiky. "Zbyněk Müller vedie orchester od začiatku svojho pôsobenia v roku 2008 vysoko profesionálne. Vždy využíva skúšky orchestra na maximum a vytrvalo sa snaží o čo najprecíznejšiu interpretáciu. Jeho systematická, dlhodobá práca sa počas uplynulých 13 sezón odzrkadlila na zvyšovaní umeleckej úrovne, ako aj na stabilite a vyrovnaných výkonoch orchestra na domácich aj zahraničných pódiách," konštatovala riaditeľka ŠfK Lucia Potokárová.