Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

V Stredoslovenskej galérii vystavujú 80 vrcholných diel Edmunda Gwerka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ako sa píše v tlačovej správe k výstave, Edmund Gwerk (1895 - 1956) bol mimoriadne komplikovanou umeleckou osobnosťou.

Banská Bystrica 25. júla (TASR) - Edmund Gwerk – Paralely a paradoxy je názov výstavy slovenského umelca, ktorú majú v týchto dňoch možnosť vidieť návštevníci Stredoslovenskej galérie (SSG) v Banskej Bystrici. Ide o reprízu výstavy, ktorá mala na jar premiéru v Galérii mesta Bratislavy (GMB).

Ako pre TASR uviedla manažérka SSG Zuzana Chlebničanová, výstava predstavuje 80 autorových vrcholných diel, podáva obraz o celej jeho tvorbe od 20. do 40. rokov 20. storočia. "Prostredníctvom stovky fotografií a dobových dokumentov sa návštevníci môžu oboznámiť so životnou dráhou tohto významného predstaviteľa medzivojnového maliarstva na Slovensku, ako aj jeho manželky, literárnej vedkyne Alžbety Göllnerovej-Gwerkovej," priblížila.

Do výstavy sú zaradené aj intervenčné diela Matúša Lányiho a Svätopluka Mikytu, reagujúce na tvorbu tohto banskoštiavnického umelca.

Ako sa píše v tlačovej správe k výstave, Edmund Gwerk (1895 - 1956) bol mimoriadne komplikovanou umeleckou osobnosťou. Spájali sa v ňom rozporuplné túžby a vlastnosti a protichodné boli aj jeho zámery a ciele. "Svoj život žil naplno, či už v úplnej samote v štiavnickej prírode, alebo vo víre diania v európskych mestách. Zasadzoval sa za autentickú tvorbu, obhajoval tvorivú silu a individualitu a neústupčivo bojoval proti diletantizmu a gýču. Intelekt bol rovnako dôležitou súčasťou jeho tvorby ako intuícia," približuje správa.

Výstava potrvá do 3. októbra a je realizovaná s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia.