Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Stredoslovenské múzeum približuje histórii športu v Banskej Bystrici

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Návštevníci sa môžu tešiť okrem zaujímavých informácií a fotografií aj na vystavené reálne športové náčinie, s ktorým súťažili a vyhrávali úspešní športovci Dukly a zároveň hviezdy slovenského športu.

Banská Bystrica 26. júla (TASR) - Novú výstavu, venovanú histórii športu v Banskej Bystrici, sprístupnili v týchto dňoch v Stredoslovenskom múzeu (SSM) Thurzovom dome. Múzeum pripravilo výstavu v spolupráci s armádnym športovým klubom Dukla Banská Bystrica, ktorý si tento rok pripomína 55. výročie svojho založenia. Koná sa tiež pri príležitosti práve prebiehajúceho EYOF – Európskeho mládežníckeho olympijského festivalu. V tomto roku oslávi svoje 100. výročie aj banskobystrický hokej.

"Keby sme mali zozbierať aspoň základné údaje, materiály, fotografie a artefakty všetkých športov, ktoré majú v Banskej Bystrici tradíciu, boli by nám malé aj všetky muzeálne a výstavné priestory v meste," uviedol riaditeľ SSM a kurátor výstavy Marcel Pecník.

Návštevníci sa môžu tešiť okrem zaujímavých informácií a fotografií aj na vystavené reálne športové náčinie, s ktorým súťažili a vyhrávali úspešní športovci Dukly a zároveň hviezdy slovenského športu. Na fotografiách budú môcť vidieť napríklad Anastasiu Kuzminovú, Elenu Kaliskú, Mateja Tótha, Petru Vlhovú, Petra Sagana, Jana Železného a mnoho ďalších.

"Menej známe informácie zo života niektorých z nich, ako aj z pozadia ich úspechov bude možné získať na pripravovaných podujatiach či atraktívnych besedách. Okrem toho Stredoslovenské múzeum zrealizuje s podporou svojho zriaďovateľa, ktorým je Banskobystrický samosprávny kraj, aj sériu živých podujatí, na ktorých si budú môcť návštevníci všetkých vekových kategórií vyskúšať športy a hry, ktoré sa dnes vyskytujú už len ojedinele alebo vôbec," dopĺňa Pecník.

Výstava História športu potrvá v Thurzovom dome do 18. septembra.