Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Stropkove zreštaurujú reliéfnu renesančnú tabuľu zo 17. storočia

Na snímke Sanktuárium Najsvätejšieho Tela a Krvi v Stropkove. Vežu Sanktuária Najsvätejšieho Tela a Krvi v Stropkove chce mesto Stropkov sprístupniť pre verejnosť. Stropkov 11. augusta 2019. Foto: TASR – Maroš Černý

Farnosť sa tiež uchádzala o dotáciu na rekonštrukciu drevenej kaplnky Piety a Sochy Panny Márie Karmelskej, tieto projekty však rezort kultúry nepodporili.

Stropkov 19. augusta (TASR) – Reliéfnu renesančnú tabuľu zo 17. storočia, ktorá sa nachádza v priestoroch stropkovského kaštieľa, čaká rekonštrukcia. Rímskokatolícka farnosť Najsvätejšieho Tela Pána v Stropkove sa v minulom roku zapojila do výzvy Ministerstva kultúry Slovenskej republiky (MK SR) v programe Obnovme si svoj dom. Ako TASR informoval odborný garant projektu Ľuboslav Šmajda, rezort kultúry v tomto roku finančne podporil jej zreštaurovanie sumou 5000 eur z celkovej žiadanej sumy 8220 eur.

"Spolufinancovanie projektu je vo výške piatich percent, čo predstavuje sumu 411 eur, ktorou prispeje mesto Stropkov rímskokatolíckej farnosti. Bez reštaurátorského zásahu by hrozilo znehodnotenie cenných historických nápisov na tabuli a znehodnotenie kamennej hmoty," uviedol Šmajda.

Reliéfna renesančná tabuľa z roku 1661 je podľa jeho slov jednou z mála najstarších stropkovských pamiatok, na ktorej sa zachoval letopočet.

"Pôvodne bola osadená na južnej strane kostolnej veže medzi tretím a štvrtým nadzemným podlažím vo výške približne desať metrov. Na tabuli je vyobrazený kľačiaci Žigmund Pethő v zbroji pred Immaculatou v oblakoch. Tabuľa dokumentuje prestavbu kostola v roku 1661 a vďaku Žigmunda Panne Márii v boji proti tureckému nebezpečenstvu. Žigmund bol okrem iného hlavným veliteľom vtedajšieho Horného Uhorska," vysvetlil Šmajda s tým, že na tabuli sa nachádza pod Immaculatou erb Pethőovcov, spomínaný kľačiaci Žigmund a štyri latinské nápisy.

Farnosť sa tiež uchádzala o dotáciu na rekonštrukciu drevenej kaplnky Piety a Sochy Panny Márie Karmelskej, tieto projekty však nepodporili.