Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

V Štúrove si pripomenú 200. výročie narodenia Ľ. Štúra

Pomník Ľudovíta Štúra, ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Organizátori plánovali pôvodne uskutočniť tento program na pešej zóne, ale pre nepriaznivé počasie ho zrealizujú v MsKS.

Štúrovo 18. októbra (TASR) - Miestny odbor Matice slovenskej (MO MS) Štúrovo a Slovenská národná strana zrealizujú od dnes celý rad podujatí pri príležitosti 200. narodenia Ľudovíta Štúra. Dnešný program s názvom Štúrovský venček sa venuje siedmemu ročníku Mesiaca úcty k starším a začal sa v Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) Štúrovo o 15.00 h. Informoval TASR predseda MO MS v Štúrove Jaroslav Janok.

Ako povedal, organizátori plánovali pôvodne uskutočniť tento program na pešej zóne, ale pre nepriaznivé počasie ho zrealizujú v MsKS. Vystúpia v ňom detské súbory Nitrianskeho kraja. V utorok (20.10.) v budove MS zrealizujú besedu s historikom o L. Štúrovi. Prednášať bude Stanislav Bajaník. Podujatie pre mládež pripravili v kine od 10.30 h, pre dospelých o 14.00 h v budove MO MS. „Pravidelne, každoročne zorganizujeme vedomostnú súťaž žiakov základných škôl zo Svodína, Gbeliec a Štúrova. Nebude tomu inak ani v tomto jubilejnom roku. Súťažiť sa bude v kategóriách slovenský jazyk a vlastiveda. Všetky deti odmeníme darčekmi. Pre ocenených žiakov zrealizujeme zájazd do Uhrovca. Toto miesto navštívia 24. októbra aj matičiari Štúrova,“ priblížil Janok.

MO MS plánuje postaviť aj pamätník Ľ. Štúra. „Poklepanie základného kameňa sa uskutoční 28. októbra na nábreží Dunaja. Mesto nám neumožnilo umiestniť bustu L. Štúra na námestí Štúrova. Základný kameň položíme so súhlasom Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., pri rieke. Bustu z finančných dôvodov zatiaľ nemáme, hľadáme sponzorov a usporiadame zbierku,“ uviedol predseda s tým, že usporiadajú aj slávnostnú akadémiu. "Bude to pásmo o najvýznamnejšom predstaviteľovi slovenského národného života a vedúcej osobnosti slovenského národného obrodenia v polovici 19. storočia. Chceme vyzdvihnúť činnosť kodifikátora slovenského spisovného jazyka založeného na stredoslovenských nárečiach,“ podotkol.

MO MS v Štúrove plánuje aj premietnutie dokumentárneho filmu o živote Ľ. Štúra. „Presný termín ešte nie je určený, nakoľko uvedenie sa môže zrealizovať až po odvysielaní filmu v programe RTVS. Film bude mať premiéru na Dvojke 28. októbra o 20.00 h."