Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V súťaži Maľba 2020 zvíťazila N. Šimonová

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Do súťaže prihlásili mladí autori 115 diel, ktoré posudzovala štvorica renomovaných expertov na výtvarné umenie.

Bratislava 22. októbra (TASR) – V 15. ročníku súťaže "Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov" zvíťazila Natália Šimonová. Ocenenie získala za dielo Reťazák. TASR o tom informoval PR manažér Tomáš Turčan.

"Porota ocenila nielen inovatívne narábanie s maľbou – kombináciou hrdze a pastelu, ale aj silný autorský program, v ktorom sa autorka zameriava na výskum 'maliarskej' hmoty a prácu s neklasickými maliarskymi materiálmi. Nerobí tak samoúčelne, ale ich využíva na podčiarknutie a interpretovanie témy. Dôsledne sa zaoberá vybranými motívmi verejného priestoru ako súčasti osobnej i sociálnej pamäti," uviedla po vyhlásení výsledkov za hodnotiacu komisiu jej predsedníčka Alexandra Kusá.

Druhú priečku obsadila v súťaži Maľba, druhýkrát po sebe, maliarka Ev van Hettmer s dielom Positive vibes only. Na treťom mieste sa umiestnil Miroslav Sandanus s dielom Prázdnota.

Do súťaže prihlásili mladí autori 115 diel, ktoré posudzovala štvorica renomovaných expertov na výtvarné umenie - riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá, historik umenia a kurátor Kunsthalle v rakúskom Kremse Andreas Hoffer, český kurátor, spisovateľ a umelecký publicista Ondřej Horák a maďarský maliar Pál Gerber.

Súťaž má aj počas špecifického roka presah na verejnosť. Zostavu 20 finálových diel si môžu záujemcovia pozrieť na výstave v bratislavskej Galérii Nedbalka do 22. novembra.