Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V súťaži slovenských výtvarníkov Maľba 2019 zvíťazila L. Oleňová

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Do súťaže sa prihlásilo 96 profesionálov v oblasti súčasnej maľby. Trojica víťaziek bola ovenčená nielen uznaním medzinárodnej odbornej poroty, ale aj finančnou podporou.

Bratislava 27. septembra (TASR) – V 14. ročníku súťaže "Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov" zvíťazila Lucia Oleňová. Ocenenie získala za dielo The Immense Dept na strihanom a zošitom plátne. Slávnostné vyhlasovanie výsledkov sa uskutočnilo vo štvrtok (26. 9.) v Bratislave.

"Porota ocenila výnimočný experimentálny, formálny, ako aj technický aspekt víťazného diela. Napriek tomu, že autorka patrí k jedným z najmladších finalistov, presvedčila svojím odhodlaným prístupom a odvahou riskovať," znel verdikt hodnotiacej komisie k víťaznému dielu Oleňovej, ktoré "tiež nesie odkaz na textilné umenie 60. a 70. rokov minulého storočia".

Druhú priečku obsadila Eva Hettmer s dielom Seeking Butterflies. Na treťom mieste sa umiestnila Jana Zatvarnická s olejomaľbou Reflection.

Do súťaže sa prihlásilo 96 profesionálov v oblasti súčasnej maľby. Trojica víťaziek bola ovenčená nielen uznaním medzinárodnej odbornej poroty, ale aj finančnou podporou.

Diela v súťaži posudzovali britská galeristka Rózsa Farkas, riaditeľka Východoslovenskej galérie a kurátorka Dorota Kenderová a Róna Kopeczky, francúzsko-srbská historička umenia a kurátorka, v súčasnosti pôsobiaca v Budapešti. Trojicu expertiek v európskom meradle dopĺňal uznávaný maliar a pedagóg z Českej republiky Daniel Balabán, ktorý tohtoročnej porote predsedal.

Dvadsiatku finálových diel si môže verejnosť pozrieť na výstave v bratislavskej galérii Nedbalka do 31. októbra.