Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V súťaži mladých výtvarníkov Maľba 2022 zvíťazil J. Bátorek

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Dvadsiatku finálových diel 17. ročníka súťaže si môžu záujemcovia pozrieť na bezplatnej výstave v bratislavskej Galérii Nedbalka do 27. novembra.

Bratislava 28. októbra (TASR) - V 17. ročníku súťaže "Maľba - Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov" zvíťazil Ján Bátorek. Ocenenie získal za dielo Sídliskový chlapec. TASR o tom informoval PR manažér Tomáš Turčan.

Na víťaznom diele medzinárodná porota podľa svojho vyjadrenia ocenila dialóg s dejinami umenia, prekvapivé využitie historických princípov a výrazového bohatstva moderného maliarstva. "Dielo zaujalo tiež vyjadrením súčasnej civilistickej poetiky, ktorú autor Ján Bátorek obohatil o humorný odstup, ako aj využitím digitálnych možností obrazu," dodáva za hodnotiacu komisiu jej predsedníčka Mónika Zsikla.

Druhé miesto obsadil v súťaži Samuel Kollárik za obraz s názvom Narodili sme sa dole hlavou. Na treťom mieste sa umiestnila Martina Červenková s dielom Privátne javiská.

Špeciálne uznanie poroty patrí ďalšej debutantke súťaže Sare Zahorjanovej za dielo Homecoming.

Tento rok sa do súťaže Maľba zapojilo 109 mladých maliarov, vyhlasovatelia a organizátori prízvukujú, že z nich bolo až 40 nových mien. Do finálovej dvadsiatky sa na základe výberu poroty dostalo osem nováčikov. Medzi nich patria traja zo štyroch ocenených umelcov. Aktuálny víťaz Ján Bátorek už bol vybraný medzi finalistov so svojimi dielami aj v uplynulých dvoch ročníkoch.

Diela prihlásených maliarov posudzovala štvorica renomovaných expertov na výtvarné umenie - maďarská historička umenia a kurátorka Mónika Zsikla, vizuálny umelec a pedagóg z Českej republiky Marek Meduna, taliansky galerista Vincenzo Della Corte a za Slovensko kurátorka a historička umenia Katarína Bajcurová.

Dvadsiatku finálových diel 17. ročníka súťaže si môžu záujemcovia pozrieť na bezplatnej výstave v bratislavskej Galérii Nedbalka do 27. novembra.