Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Štátna vedecká knižnica ukáže históriu bábkového divadla na Slovensku

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Bábky na výstave sú zapožičané zo Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň, z Múzea Divadelného ústavu a z Bábkového divadla na Rázcestí.

Banská Bystrica 8. septembra (TASR) – Výstavu o histórii bábkového divadla na Slovensku, ktorá predznamenáva nadchádzajúci festival Bábkarská Bystrica, otvoria vo štvrtok o 16.00 h vo výstavných priestoroch Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) v Banskej Bystrici.

Ako informujú spoluorganizátori výstavy z Bábkového divadla na rázcestí, pri koncipovaní vychádzali z výstavy, ktorú pripravil Divadelný ústav v Bratislave k Roku slovenského divadla 2020. Výstava vtedy pripomínala 100. výročie založenia Slovenského národného divadla, ale aj 190. výročie uvedenia prvého ochotníckeho predstavenia na našom území.

"Naša výstava je koncipovaná v dvoch líniách – základnej, v ktorej sa návštevník zoznámi s históriou bábkového divadla na Slovensku, a sekundárnej venujúcej sa najhrávanejšiemu textu kočovných bábkarov Faustovi, ktorý si našiel svoje miesto aj v repertoároch súčasných bábkových divadiel," uvádza divadlo. "Návštevníkov osloví svet historických a súčasných bábok a divadielok, málokedy prístupný v takejto podobe na jednom mieste a v čase," pripomína.

Bábky na výstave sú zapožičané zo Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň, z Múzea Divadelného ústavu a z Bábkového divadla na Rázcestí. Kurátorkou výstavy je bábkoherečka Barbora Krajč Zamišková.

Hlavnými organizátormi výstavy sú Divadelný ústav Bratislava, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň a festival Bábkarská Bystrica 2022. Hlavný program 23. ročníka festivalu Bábkarská Bystrica sa začína 26. septembra a potrvá do 2. októbra.