Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

V Thurzovom dome budú nočné prehliadky výstavy mučiacich nástrojov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Nočné sprevádzania výstavou s lektorom sa budú konať raz mesačne, prvýkrát v piatok (21. 10.).

Banská Bystrica 20. októbra (TASR) - Stredoslovenské múzeum (SSM) pripravilo v Thurzovom dome v Banskej Bystrici v rámci výstavy mučiacich nástrojov sériu podujatí s názvom Temná noc v mučiarni. Nočné sprevádzania výstavou s lektorom sa budú konať raz mesačne, prvýkrát v piatok (21. 10.). TASR o tom informovala PR manažérka múzea SSM Dana Kurtíková.

"V rámci nočného sprevádzania výstavou lektorom bude aj hraná scénka súdenia nezbožnej a smilnej ženy richtárom, ktorý vyhlási svoj rozsudok a trest vzatím do klady," priblížila Kurtíková. Ako dodala, atmosféru podujatia okrem konania sa prehliadky vo večerných hodinách doplnia i prispôsobené osvetlenie, zvukové efekty či dobové kostýmy.

Sprevádzanie výstavou mučiacich nástrojov s lektorom sa bude v Thurzovom dome počas najbližších štyroch mesiacov konať raz mesačne. Prvýkrát sa podujatie uskutoční tento piatok v dvoch vstupoch o 18.00 a 19.00 h. Kapacita jedného vstupu je obmedzená na maximálne 30 osôb, vstupenky je možné zakúpiť si aj vopred.

Výstava Mučiace nástroje bola v Thurzovom dome otvorená na začiatku októbra. Návštevníkom predstavuje vyše 70 exponátov, ktoré sa pri mučení využívali v období od 16. do 19. storočia. Súčasťou výstavy je napríklad 240 centimetrov vysoká železná panna s hmotnosťou 120 kilogramov, vyšetrovacie kreslo, dereš, škripec či lebka Anny Ruskovej zo Slovenskej Ľupče, ktorú popravil banskoštiavnický kat František Gussenbauer. Výstava bude pre verejnosť prístupná do konca januára 2023.