Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Trenčíne prezentovali novú knihu o Štúrovi od spisovateľa Rezníka

Beseda s jubilantom J. Rezníkom spojená s prezentáciou knihy o Ľ. Štúrovi. Foto: Peter Martinák

Súčasťou slávnosti v Trenčíne bola tiež tvorivá dielňa s laureátmi 29. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže Jozefa Braneckého Studňa sa tajne s dažďom zhovára.

Bratislava 24. júna (TASR) - Prezentáciou knihy o Ľudovítovi Štúrovi si vo Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne pripomenuli jubileum básnika a spisovateľa Jaroslava Rezníka. Stredajšie (22. 6.) podujatie sa konalo pri príležitosti jeho 80. narodenín.

Na podujatí prezentovali jeho najnovšiu knihu Ľudovít Štúr. Génius národa a Európy. "V Štúrovi máme priam vizionára, ktorý s vedeckou a politickou jasnozrivosťou vo svojom čase prekročil hranice Rakúsko-Uhorska, pri nastoľovaní demokratizácie súdobej spoločnosti je jeho odkaz nanajvýš aktuálny aj dnes," uviedol Rezník. V monografickej publikácii ho predstavuje ako vedca a politika, ktorý sa zaradil medzi najvýznamnejších európskych mysliteľov svojej doby.

Súčasťou slávnosti v Trenčíne bola tiež tvorivá dielňa s laureátmi 29. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže Jozefa Braneckého Studňa sa tajne s dažďom zhovára. "Rezník je predsedom odbornej poroty súťaže už tri desaťročia," dodala Margita Ivaničková z trenčianskej odbočky Spolku slovenských spisovateľov.