Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Trnave sa uskutočnilo bienále Festivalu rozhlasovej hry

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Odborná porota udelila ceny v troch kategóriách.

Trnava 24. septembra (TASR) – V Divadle Jána Palárika v Trnave sa uskutočnilo od 21. do 23. septembra bienále Festivalu rozhlasovej hry, kde boli víťazné diela a ich tvorcovia ocenení. TASR o tom informovalo komunikačné oddelenie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Podujatie organizovali Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a TTSK. "Počas troch dní si fanúšikovia dramatického prednesu mohli vypočuť to najlepšie z aktuálnej tvorby naprieč žánrami. Vďaka spolupráci s RTVS sme pripravili aj sprievodný program. V Knižnici Juraja Fándlyho išlo napríklad o počúvanie hier a besedy so spisovateľmi. Ponúkli sme odborné semináre na stredných a vysokých školách či sledovanie výroby rozhlasovej hry a hudobné večery. Verím, že tento ročník prevýšil očakávania zainteresovaných a podľa spätnej väzby najmä poslucháčov," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Cenu Predsedu TTSK získala Tatiana Kulíšková. "Žáner dramatickej hry sa v priebehu rokov stal skvostom rozhlasovej tvorby. Zvlášť v súčasnosti, dobe plnej prázdnych slov a fráz ma teší, že tento žáner má potenciál vhodne formovať kultúrno-hodnotovú orientáciu a estetické cítenie poslucháčov," uviedla laureátka ocenenia, ktorá je členkou umeleckého súboru Divadla Jána Palárika.

Na archívnej snímke herečka Tatiana Kulíšková.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Odborná porota udelila ceny v troch kategóriách. Ide o rozhlasové hry do 45 minút, nad 45 minút a kategóriu Fórum mladých autorov. Cenu za najlepšiu hru do 45 minút získala rozhlasová adaptácia prózy Jarka Elena Hriech pátra Marcela z cyklu Naša zabudnutá klasika. Cenu za originálny prístup k rozhlasovému médiu v tejto kategórii si odniesol za hru Chorus delicti Ján Mikuš z cyklu Ako to bolo ďalej.

V kategórii najlepšia hra nad 45 minút odborná porota prisúdila víťazstvo rozhlasovej hre autorky Terezy Semotamovej Vnútroblok. Ako najlepší individuálny umelecký výkon v kategórii rozhlasových hier nad 45 minút odborná porota ocenila rozhlasovú adaptáciu románu Ruda Slobodu Rozum Kalinky Búr v režijnom podaní Táni Tadlánkovej.

Laureátom kategórie Fórum mladých tvorcov sa stala rozhlasová hra Davida Vyhnánka Nie je kde umrieť. Cenu za originálny prístup k rozhlasovému médiu v tejto kategórií porota prisúdila Hane Launerovej za hru Black-out.