Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V trnavskej Galérii Výklad sa predstavuje Jan Kostaa

Trnavská Galéria Výklad na pešej zóne v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Netradičný výstavný priestor Galéria Výklad sa nachádza na pešej zóne Trnavy, je otvorená nonstop.

Trnava 31. marca (TASR) – S ponukou spestriť veľkonočné prechádzky centrom Trnavy prehliadkou novej výstavy slovenského výtvarníka Jána Kostau prichádza Galéria Výklad na Hlavnej ulici. Od štvrtka 1. apríla bude predstavovať autorovu inštaláciu syntézy športu a umenia, informoval o tom za tím galérie Peter Molari.

Jan Kostaa je vizuálny umelec, ktorý sa venuje aj športovým ultra disciplínam zameraným na nadpriemerné fyzické výkony. "Rád súperí. V roku 2015 sám seba ironicky prezentoval na výstave Rezistencia lovu a iné panorámy individualizmu, ako The Best Cycling Artist – najlepší bicyklujúci umelec. Od osobnej rozpoltenosti medzi dvoma disciplínami, ktorú tento titul naznačoval, sa v aktuálnom projekte posúva k syntéze," uviedla kurátorka výstavy Kristína Hermanová.

Doplnila, že "najsilnejšie tu rezonuje motív súťaživosti, ktorý je okrem športu prítomný aj v súčasnom umeleckom svete, kde sa v poslednom období objavujú tendencie pokúšajúce sa nabúrať princípy oceňovania výtvarníkov, či kritika súťaže v umení. Kostaa s týmto názorom polemizuje, súťaž vyzdvihuje, zároveň ale upriamuje pozornosť nielen na výsledok, teda na víťazstvo, ale aj na cestu za ním".

Netradičný výstavný priestor Galéria Výklad sa nachádza na pešej zóne Trnavy, je otvorená nonstop. Používa nevyužívané výklady v jednom z mestských objektov, ktoré dávajú výtvarníkom možnosť realizovať sa predovšetkým prostredníctvom site-specific projektov. Potenciálni "návštevníci" tak majú možnosť zoznámiť sa so súčasným umením aj mimo tradičný inštitucionálny rámec kamenných galérií. Výstava Project Physical potrvá do 23. apríla.