Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Turčianskej galérii otvorili výstavu Fraňa Štefunka

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstavu Fraňo Štefunko – Tretí rozmer premenlivej doby z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. V Turčianskej galérii v Martine potrvá do 26. augusta 2023.

Martin 25. mája (TASR) - Výstavu Fraňo Štefunko – Tretí rozmer premenlivej doby sprístupnili vo štvrtok v Turčianskej galérii v Martine pri príležitosti štyridsiateho výročia jej založenia.

Výstava predstavuje podľa Turčianskej galérie súborné dielo zakladateľa slovenskej sochárskej moderny. "Po absolvovaní úžitkovej sochárskej tvorby na Umeleckopriemyselnej škole v Prahe prišiel Štefunko (1903 – 1974) v roku 1932 do Martina. Vo svojom ateliéri začína modelovať prvé osobnosti národnej histórie. Jeho tvorba tak reflektuje dejiny od prvej Československej republiky cez obdobie slovenského štátu, národného povstania, po obdobie normalizácie v novom totalitnom zriadení," uviedla galéria.

Príbeh sochára podľa galérie ukazuje aj príbeh sochárskeho hľadania. "Od moderného tvaru, ovplyvneného českým sociálnym civilizmom, po rôzne výrazy realizmu. Výstava tiež približuje sochárske dielo cez témy, ovplyvnené okrem verejných zákaziek aj vlastným zanietením a osudom autora. Dobové kontexty tak sprevádzajú priateľstvá s osobnosťami slovenskej kultúry, úprimný vzťah sochára k slovenskej poézii, ľudovému umeniu, zapálenie pre tvorbu verejného priestoru, ako aj účasť autora v povstaní a vyrovnávanie sa s tragickými udalosťami svetovej vojny," doplnila.

Prezentácia rozsiahleho diela poodhaľuje osobnosť Štefunka ako sochára, portrétistu, priekopníka trojštvrtinovej figúry, monumentalistu, medailéra. "Ale aj človeka, ktorý zhmotňoval svoj príbeh na pozadí rýchlo meniacej sa doby," dodala galéria.

Výstavu Fraňo Štefunko – Tretí rozmer premenlivej doby z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. V Turčianskej galérii v Martine potrvá do 26. augusta 2023.