Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Kultúra

Univerzitný tvorivý ateliér v Nitre bude na workshope liečiť divadlom

Režisérka Viera Dubačová (sprava) pri režírovaní divadelného predstavenia Téma Palach, archívne foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Tvorivé dielne na Univerzite Konštantína Filozofa bude viesť herečka a režisérka Viera Dubačová.

Nitra 9. októbra (TASR) – Cyklus tvorivých dielní čaká tento víkend milovníkov divadla v Univerzitnom tvorivom ateliéri na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Workshop s názvom Liečba divadlom je súčasťou cyklu venovaného divadelnej poetike. Tvorivé dielne bude viesť od 12. októbra herečka a režisérka Viera Dubačová.

"Prvá, verbálna časť je zameraná na hľadanie tém, analýzu problémov, je pokusom o ponorenie sa do seba samého. Venuje sa osobným výpovediam, uchopeniu témy a vyjadreniu jej scénického riešenia," vysvetlil manažér projektu Miroslav Ballay. Druhá časť workshopu bude venovaná telu ako prostriedku vyjadrenia a osobnej výpovedi prostredníctvom tela. Tretia časť bude divadelnou rekonštrukciou osobného príbehu.

Herečka, režisérka a občianska aktivistka Viera Dubačová bola pôvodne bábkoherečka v Divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici. Neskôr vyštudovala odbor divadelná réžia na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Okrem réžie sa venuje aj písaniu hier. V roku 1995 založila Divadlo z Pasáže, ktoré pracuje s ľuďmi s mentálnym postihnutím.

Je organizátorkou a iniciátorkou množstva happeningov s problematickou mládežou, s ľuďmi so psychickými poruchami, s utečencami a mnohými inými komunitami. Je tiež riaditeľkou medzinárodného divadelného festivalu Arteterapia zameraného na komunitné divadlá a angažované divadlo.