Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V užšom výbere na hostenie Eurovízie 2023 je sedem britských miest

Foto: YouTube.com

Sedem britských miest postúpilo do užšieho výberu voľby, z ktorej vzíde hostiteľ súťaže Eurovízie v roku 2023. Sú to Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle a Sheffield.

Londýn 12. augusta (TASR) - Sedem britských miest postúpilo do užšieho výberu voľby, z ktorej vzíde hostiteľ pesničkovej súťaže Eurovízie v roku 2023. Sú to Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle a Sheffield.

Zoznam zverejnila v piatok rozhlasová stanica BBC Radio 2, ktorú cituje tlačová agentúra DPA.

Hoci na tohtoročnej súťaži v talianskom Turíne zvíťazila ukrajinská skupina Kalush Orchestra, Európska vysielacia únia (EBU), ktorá každoročne organizuje toto podujatie, rozhodla, že súťaž sa na Ukrajine postihnutej vojnou konať nemôže.

Británia dostala šancu hostiť 67. ročník Eurovízie už po deviaty raz - viackrát než akákoľvek iná krajina -, keďže britský spevák Sam Ryder skončil v Turíne na druhom mieste.

Verejnoprávna spoločnosť BBC, ktorá Eurovíziu vysiela v Británii, a EBU zostavili užší výber kandidátskych miest na základe ich "sôsobilosti a schopností. ako aj skúseností organizovať podujatia takéhoto rozsahu a zložitosti", píše DPA.

Víťaz bude potrebovať veľký priestor na podujatie, vhodné ubytovanie a medzinárodné dopravné spojenie pre súťažiace krajiny a ich delegácie. Hostiteľské mesto by malo byť známe na jeseň.

Ukrajina sa automaticky kvalifikuje do veľkého finále súťaže spolu s takzvanou veľkou päťkou - Britániou, Francúzskom, Nemeckom, Talianskom a Španielskom, ktoré majú vďaka svojim finančným príspevkom na toto podujatie "voľnú vstupenku".