Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

V Záhorskej galérii J. Mudrocha v Senici vystavuje Dominika Brečková

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Brečkovej vystavené práce predstavujú prvok ženskej sily a emancipácie, hľadanie duchovného vyrovnania, rodovej harmónie a priateľstvo rozdielnych kultúr.

Senica 27. novembra (TASR) - V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici vystavuje mladá slovenská výtvarníčka Dominika Brečková, ktorá dlhodobo do svojich diel implantuje záujem o japonskú kultúru. Prezentuje sa prácami, vychádzajúcimi z jej optiky, interpretáciami japonskej tradície a popkultúry a ich transferu do domáceho kontextu. Kurátorkou je Michaela Šuranská, výstavu InnerSanctum si možno pozrieť do 24. januára.

Brečkovej postup sa podľa kurátorky koncentruje v odvážnom maliarskom podaní, prezentujúcom pohľad na obe kultúry. "V prípade japonskej je to hlavne reflexia, akým spôsobom sa v našom prostredí preberá a následne modifikuje. V maľbách nachádzame postavy zo staršej aj novšej mytológie, hry i pornografiu. Sú charakteristické expresívnou farebnosťou a rukopisom, využitím ornamentu a aj výraznou estetikou," uviedla.

Zároveň podľa Šuranskej podvratne mixuje slovenský folklór, pohanskú, agrárnu a osobnú mytológiu. Autorka používa prostriedky typické pre ženské umenie ako vyšívanie, šitie a háčkovanie. "Maľby sú tak rozšírené o mäkké prvky, ktoré ich vzťahovo až organicky prepájajú, vyčnievajú z nich. Vnášajú aspekt 'rukodielna', avšak opäť podvratne," uviedla.

Brečkovej vystavené práce predstavujú prvok ženskej sily a emancipácie, hľadanie duchovného vyrovnania, rodovej harmónie a priateľstvo rozdielnych kultúr. "V našom prostredí, kde bol folklór systematicky využívaný počas socializmu a ideologicky sa k nemu dnešná politická moc opäť obracia, môže tento motív znamenať aj to, že žena odkladá agrárnu minulosť a venuje sa sebarozvoju," dodala Šuranská.