Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

V Záhorskej galérii otvorili výstavu Raster autorky K. Štefanovičovej

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava v Galérii nad schodiskom, ktorá je súčasťou Záhorskej galérie, potrvá do 5. februára 2023.

Senica 27. septembra (TASR) – Výstavu autorky Kláry Štefanovičovej Raster sprístupnili v priestoroch Záhorskej galérie Jána Mudrocha, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK). TASR o tom informovala Zuzana Dohnalová z galérie.

Autorka vo vystavených dielach objavuje svet rastrov. "Raster ako štruktúra je výtvarný prostriedok, ktorý zafarbuje námet obsahovým posolstvom. Raster funguje ako všeobecne scitlivená vnímavosť. Raster, čiže štruktúra, akou je prepísaný obraz videného, je vlastne plocha, ktorá nám určuje výhľad na námet. Systematické zložené rastre dávajú autentickosť a osobnú presvedčivosť," povedal kurátor výstavy Róbert Makara.

Ako uviedol, raster je v tvorbe používaný ako prvok konštruktívneho vibrovania a rozcitlivenia. "Grafizmus sa používa ako námet, ktorým upevňujeme oporné body výtvarnej interpretácie. Námet zašifrovaný rastrom je ako hladina podvedomia, pod ktorou sa objavujú netušene asociácie. Výtvarný raster je clona, cez ktorú vidíme viac. Clona, cez ktorú vidíme do vnútra," doplnil kurátor.

Výstava v Galérii nad schodiskom, ktorá je súčasťou Záhorskej galérie, potrvá do 5. februára 2023.