Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

V Žiline budú súťažiť mladí víťazi svetových súťaží vážnej hudby

Festival klasickej hudby ponúkne výber najvýraznejších talentov interpretácie vážnej hudby vo veku do 35 rokov.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Súťažnú prehliadku mladých talentov vážnej hudby Stredoeurópsky festival koncertného umenia v Žiline pripravuje bratislavské Hudobné centrum. Na jeho 22. ročníku predvedú svoje umenie interpreti od 16. do 21. apríla v Dome umenia Fatra, kde zahrajú diela viacerých svetoznámych skladateľov.

"Je dôležité, aby hudobné talenty nezostali bez šance presadiť sa na medzinárodnej scéne len preto, že nemali na Slovenku vhodné podmienky. My nemáme v rukách hudobné vzdelávanie, ale prostredníctvom festivalu chceme ukázať tých najkvalitnejších mladých umelcov z Európy, aby inšpirovali mladých slovenských hudobníkov a videli, akú umeleckú úroveň treba mať na presadenie sa vo svete," zdôvodnila hlavný zámer podujatia Oľga Smetanová, riaditeľka Hudobného centra a prezidentka Medzinárodnej asociácie hudobných informačných centier (IAMIC).

Festival klasickej hudby ponúkne výber najvýraznejších talentov interpretácie vážnej hudby vo veku do 35 rokov. Pozvaní inštrumentalisti, vokalisti, dirigenti a malé komorné telesá už vlastnia cenné víťazstvá z prestížnych svetových súťaží v Bruseli, Mníchove, Prahe, Moskve, Ženeve, Paríži, Londýne či New Yorku. Ocenenia od renomovaných kritikov a skúsenosti z najznámejších svetových pódií sú predtuchou pozoruhodnej kariéry mladých interpretov zo starého kontinentu a posúvajú nielen žilinský región, ale aj celé Slovensko do kontextu európskej kultúrnej elity.

Medzi talentovaných interpretov patrí slovenský kontrabasista Roman Patkoló, ktorý je okrem mnohých ocenení víťazom Medzinárodnej súťaže v hre na kontrabase J. M. Spergera v Mníchove, držiteľom Európskej kultúrnej ceny 2002 a ocenenia najlepší kontrabasista roka Aida Stucki Award 2011. Tento 29-ročný rodák zo Žiliny býva vo Švajčiarsku, kde sa napriek mladému veku stal v roku 2009 profesorom na Vysokej škole v Bazileji.

V rámci festivalu sa uskutočnia tri orchestrálne koncerty - Štátny komorný orchester Žilina, Janáčkova filharmónia Ostrava a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, ktorý bude mať na festivale premiéru. Konať sa budú tiež tri komorné koncerty a koncert víťazov Súťaží slovenských konzervatórií za rok 2012. O priazeň publika sa bude uchádzať 11 sólistov, traja dirigenti a jeden komorný súbor z 11 krajín - okrem Slovenska z Bulharska, Česka, Francúzska, Lotyšska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Ruska, Španielska a Veľkej Británie.

Hlavný organizátor festivalu Hudobné centrum pri jeho realizácii spolupracuje so Štátnym komorným orchestrom Žilina a za finančného príspevku Ministerstva kultúry SR.