Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Žilinská PGU predstaví monografickú výstavu Stana Masára

Na snímke Považská galéria v Žiline. Foto: TASR Erika Ďurčová

Výstava Ako čítať skutočnosť? potrvá v PGU do 26. marca 2022. Z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu.

Žilina 23. novembra (TASR) – V Považskej galérii umenia (PGU) v Žiline sprístupnia vo štvrtok (25. 11.) monografickú výstavu Stana Masára Ako čítať skutočnosť? Podľa galerijnej pedagogičky PGU Veroniky Kubišovej sa jej koncepcia odvíja od nových realizácií, z ktorých viaceré sú plánované ako diela vytvorené na základe parametrov výstavného priestoru PGU.

"Výstavný projekt predstavuje diela Stana Masára – dôležitého umelca súčasného umenia objektu a inštalácie. Pre autora, prítomného na našej výtvarnej scéne už viac než dve desaťročia, je typický spôsob tvorby, ktorý priamo vychádza z konceptu. Je pre neho východiskovým bodom diela a tiež mnohokrát zostáva jeho ťažiskom. A túto stratégiu umelec používa kontinuálne a bez zásadných odbočení," uviedla Kubišová.

Doplnila, že autorove realizácie smerujú vnímanie diváka predovšetkým k tomu, aby výstavný priestor, popri dielach v ňom, vnímal ako rovnocenný komponent vo svete umenia. "Vstupy do neho a zmeny v ňom majú cieľ oslobodiť ho od očakávaní, ktoré pri prehliadke výstavy bežne máva. Spravidla býva nastavený vnímať a priori prezentovanú kolekciu diel a až potom miesto a jeho špecifiká, kde sú vystavené," vysvetlila galerijná pedagogička PGU.



"Diela Stana Masára nás nabádajú k zmene perspektívy pohľadu a poukazujú na tenkosť a priepustnosť hranice medzi umením a bežnou skutočnosťou. Mnohé z diel by pri bežnom pohľade mohli byť iba súčasťou zvyčajného galerijného fundusu, ktorý inak tvorí neodmysliteľnú súčasť pri príprave výstav. Ale nikdy 'nemá šancu' stať sa rovnocenným umeleckým dielom, hoci v sfére umenia – pri jej širšom ponímaní, existuje," podotkla Kubišová.

Výstava Ako čítať skutočnosť? potrvá v PGU do 26. marca 2022. Z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu. Projekt je spolufinancovaný mestom Žilina.