Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Vargicová: Spevák vo svojich postavách osobnostne dozrieva celý život

Na snímke hľadisko Opery a Baletu SND. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V Opere SND sa v sobotňajšom predstavení La traviaty po jej boku predstavia v roli Alfreda tenorista Tomáš Juhás. Jeho otca Giorgia stvárni Daniel Čapkovič. Dirigovať bude Ondrej Olos.

Bratislava 5. februára (TASR) - La traviata patrí medzi divácky najobľúbenejšie operné tituly. Od októbra 2021 sa slávne dielo talianskeho velikána Giuseppe Verdiho vrátilo na javisko Slovenského národného divadla (SND) v réžii Roberta Catalana. Ľubica Vargicová v inscenácii stvárňuje Violettu, postavu, ktorú má sopranistka v repertoári už tri dekády.

Stálica Opery SND pripúšťa, že i napriek tomu, že postavu Violetty Valéry dobre pozná, musí na nej neustále pracovať. "Aj keď ma zobudíte o polnoci, dokážem odrecitovať všetky texty, viem, na ktorej strane sú jednotlivé scény alebo zložitejšie pasáže. Napriek tomu si ju stále musím oprašovať a precvičovať, aby som sa vyhla iba rutinnému opakovaniu bez všímania si drobností a nuáns. Vždy veľmi poctivo študujem klavírny výťah a oceňujem aktuálne pripomienky dirigenta i kolegov. Nikdy nemám pocit, že nie je čo naprávať a vylepšovať," objasňuje prípravu na každé jedno predstavenie Vargicová, ktorá prvýkrát spievala Violettu v Opere SND v roku 1992, v inscenácii režiséra Mariána Chudovského.

Verdi túžil skomponovať operné dielo so skutočnými ľuďmi, nie s opernými figúrkami. Jeho Violetta preto v príbehu prechádza veľkým dramatickým vývojom, čo si vyžaduje aj herecké umenie. Ani po hudobnej stránke to skladateľ predstaviteľkám Violetty neuľahčil. "Violetta je špecifická a zložitá v tom, že vyžaduje od interpretky všetko - jej part strieda vysoké i nízke hlasové polohy, dlhé kantilény aj rýchle koloratúrne vokalízy a úžasné je, keď všetky frázy znejú prirodzene v celom rozsahu, čo môže pre mladučké hlasy predstavovať problém," poznamenala sopranistka. "Netreba však zabúdať, že hrdinka je naozaj mladá žena, ale vôbec nie naivná a navyše veľmi temperamentná. Jej pocity musia byť prostredníctvom hudby a spevu nielen krásne vyrozprávané, ale aj veľmi uveriteľné. V tom podľa mňa spočíva sila umenia i nášho snaženia a do tohto rozmeru, popri samozrejmej a dôslednej technickej príprave, spevák vo svojich postavách osobnostne dozrieva celý život," konštatovala Vargicová.

V Opere SND sa v sobotňajšom predstavení La traviaty po jej boku predstavia v roli Alfreda tenorista Tomáš Juhás. Jeho otca Giorgia stvárni Daniel Čapkovič. Dirigovať bude Ondrej Olos.