Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Aukcia výtvarných diel ponúkla diela vysokej galerijnej hodnoty

Večerná aukcia výtvarných diel ponúkla diela vysokej galerijnej hodnoty Foto: SOGA

Investične najlákavejším dielom sa stal olej Obed kotlára Dominika Skutetzkého, ktorý sa vydražil za vyše dvojnásobok vyvolávacej ceny.

Bratislava 24. októbra (OTS) - Aukčná spoločnosť SOGA otvorila jesennú sezónu v poradí 147. večernou aukciou výtvarných diel. Uskutočnila sa 22. októbra. Najúspešnejšie vydraženými autormi boli Jozef Srna, Dominik Skuteczky, Vladimír Kompánek či Ľudovít Fulla. Na aukcii sa vydražilo 38 diel z ponúkaných 71 dokopy za 416 050 eur.
Ľudovít Fulla: Jánošík
Foto: SOGA

Kolekcia výtvarných diel ponúkaných v aukcii spĺňala prísne umenovedné kritériá, svojou skladbou reflektovala to najlepšie, čo sa na slovenskom trhu s umením aktuálne deje, pričom svojou ponukou zastrešila umenie 20. storočia až po súčasné slovenské špičky.
K mimoriadne atraktívnym kúskom aukčnej ponuky patril podľa očakávania olej Dominika Skutetzkeho Obed kotlára
Foto: SOGA

K mimoriadne atraktívnym kúskom aukčnej ponuky patril podľa očakávania olej Dominika Skutetzkeho Obed kotlára (Okolo 1914), ktorého diela sa na slovenskom trhu v súčasnosti takmer vôbec nevyskytujú. Ponúkané dielo dražiteľov oslovilo aj svojím životopisom, bolo vystavované na výstave SNG Umenie XIX. storočia na Slovensku v roku 1951 a následne na to v Prahe v roku 1952. Vydražilo sa za vyše dvojnásobok vyvolávacej ceny, a to za finálnych 120 000 eur.
Jozef Srna: Cyklista
Foto: SOGA

Medzi diela s nespochybniteľnou galerijnou hodnotou určite patrilo aj úvodné dielo katalógu Jozefa Srnu Cyklista z roku 1985. Jednoduchý okamik, civilnosť témy a celková kvalita diela podnietili aj v tomto prípade dražiteľov, pričom dielo dosiahlo 5 – násobok svojej vyvolávacej ceny.

Od 6. do 19. novembra čaká SOGU online aukcia súčasného umenia, kde priestor dostanú súčasní slovenskí umelci. Aukcia bude prebiehať výlučne prostredníctvom nášho webového systému.

V poradí 148. aukcia sa uskutoční 10. decembra. Zberatelia a majitelia diel majú priestor do konca októbra na odovzdanie svojich diel do aukcie.
Foto: SOGA