Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Večerom tanečného umenia vyvrcholí spolupráca VŠMU a Baletu SND

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Program tvoria prezentácie záverečných prác choreografov a umeleckých výkonov študentov katedry tanečnej tvorby.

Bratislava 3. júna (TASR) - Vysoká škola múzických umení (VŠMU) a Balet Slovenského národného divadla (SND) pozývajú v závere akademického roka a divadelnej sezóny na Večer tanečného umenia, ktorým vrcholí spolupráca oboch inštitúcií. "Tento rok bude mať oslava tanca ešte slávnostnejší charakter, Katedra tanečnej tvorby Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU si pripomína svoje 70. výročie existencie," informovala TASR tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková

Večer tanečného umenia VŠMU a Baletu SND sa uskutoční v utorok 7. júna v novej budove SND. Stretnú sa na ňom absolventi choreografie i tanca, súčasní pedagógovia i študenti. Program tvoria prezentácie záverečných prác choreografov a umeleckých výkonov študentov katedry tanečnej tvorby. "V jedenástich samostatných choreografických celkoch sa popri skúsených kolegoch, ako Kristína Paulin a Marek Grega predstavia napríklad aj nádejné choreografky Hana Vidová a Margaréta Štofčíková a ďalší," dodala Pažítková k programu. V rámci neho zaznejú aj zaujímavosti o histórii katedry, jej špecifikách a možnostiach, ktoré študentom ponúka.

"Tanec je umenie, ktoré si vyžaduje pokoru a odhodlanosť, fyzickú i psychickú silu a odolnosť, skrýva v sebe vášeň i rozvahu, tanec vie veľmi bezprostredne zasiahnuť a komunikovať s divákom bez potreby slov," hovorí o fenoméne tanca Miroslava Kovářová, vedúca Katedry tanečnej tvorby HTF VŠMU.

Počas večera so začiatkom o 19.00 h sa ako interpreti spolu so študentmi Katedry tanečnej tvorby FTF VŠMU predstavia sólisti a zbor Baletu SND a sólisti a členovia SĽUK-u.