Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Vedenie SND predstavilo ozdravný plán, posúdi ho rezort kultúry a IKP

Na archívnej snímke ministerka kultúry (MK) SR Natália Milanová. Foto: TASR Pavel Neubauer

Oceňujem odborný a vecný prístup tímu nového vedenia SND a snahu o stabilizovanie a efektívne riadenie divadla, uviedla k predloženému materiálu ministerka kultúry Natália Milanová.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Nevyhnutné racionalizačné a úsporné opatrenia vedúce k stabilizovanému rozpočtu, predvídateľnosť oprávnených nákladov na nasledujúce dvojročné obdobie i kroky smerujúce k zvyšovaniu umeleckej kvality paralelne so zvyšovaním návštevnosti sú obsahom ozdravného plánu pre Slovenské národné divadlo (SND). Vo štvrtok (15.4.) ho predstavil manažment inštitúcie na pôde Ministerstva kultúry SR. Rezort informoval, že plán v najbližších týždňoch posúdi, pričom na tomto procese bude okrem odborných útvarov rezortu s vedením SND úzko spolupracovať aj Inštitút kultúrnej politiky (IKP).

Pri tvorbe ozdravného plánu vyšli predkladatelia okrem finančnej analýzy za ostatné tri roky aj zo záverov nedávnych auditov, ktoré sa uskutočnili v SND. V návrhoch sú zohľadnené opatrenia v súvislosti s pandémiou a postup prípravy opätovného návratu riadnej umeleckej prevádzky v snahe zabrániť nesolventnosti SND v aktuálnom roku.

"Oceňujem odborný a vecný prístup tímu nového vedenia SND a snahu o stabilizovanie a efektívne riadenie divadla," uviedla k predloženému materiálu ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Pripomenula, že súčasne s riešením finančnej situácie SND sa ministerstvo zaoberá aj situáciou v ostatných organizáciách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, napríklad monitoruje aktuálny stav výpadkov príjmov a zvýšenie nákladov spôsobených pandémiou, investičný dlh z minulých rokov či riešenie akútnych havarijných stavov.