Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Veľkolepý bratislavský mejdan Made In Michal David

Michal David Foto: TASR/Štefan Puškáš

Michal David a jeho hity sa točia na scéne už viac ako tridsať rokov, tancujú pri nich a zabáva sa už tretia generácia.

Bratislava 21. decembra (TASR) – Mejdan roku 2012 pripravil vo štvrtok večer (20.12.) v športovej hale na bratislavských Pasienkoch spevák a skladateľ Michal David. Odozva na pozvanie bola viac ako dobrá, päťtisíc "pozvaných" zaplnilo Hant arénu až po horné sedačky. Kto očakával výbornú zábavu, dočkal sa od prvej minúty.

Michal David
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Koľko rokov na scéne, toľko hitov, ale Michal David ich má ešte viac. V jeho prípade už dlhé roky platí upozornenie – "Nesadajte si, aj tak vás tie hity postavia na nohy," čo platilo už od úvodnej piesne Colu, pijeme colu z roku 1983. Ďalšími boli hity Dívka na inzerát (1981), Po cestách růžových (1988), Líbezná, jeho prvý hit z roku 1980, Největší z nálezů a strát z filmu Láska z pasáže (1984), Každý mi tě lásko závidí (1984), Třetí galaxie (1982), Šoumen (1985) či Nenapovídej (1982). Diváci spievali, tlieskali, tancovali, ale hlavne sa zabávali. Však boli na Mejdane.

Hosťom koncertu bola Ivanna Bagová, víťazka televíznej speváckej súťaže Hlas Česko Slovenska, ktorá bola práve z Davidovho tímu. Sympatickej dievčine z Topoľčian sa v júni úplne zmenil život, stala sa známou vďaka víťazstvu v súťaži a vydala v novembri debutový album Oheň v duši. Zaspievala svoju pieseň Pár minút a známy megahit I Will Always Love You z repertoáru Whitney Houston (1992).

Michal David
Foto: TASR/ Štefan Puškáš
Pesničkou Čas vítězství z rovnomenného albumu, ktorý spevák vydal v októbri minulého roku, začal Michal David záverečnú časť koncertu. Na rad prišli opäť osvedčené hity Ruská Máša (1992), Céčka, sbírá céčka (1984), Decibely lásky (1984) a Non stop z filmu Vítr v kapse. Už ako prídavok dal hitmaker štyri songy, Děti ráje (1983), Poupata (1985), Pár přátel (1986) a klasickou diskotékovkou Celebration od skupiny Kool & The Gang z roku 1980. Bodkou za koncertom bola Máma (1987), ktorú Michal zaspieval bez sprievodu kapely. Zábava pokračovala hneď po koncerte do neskorých nočných hodín diskotékou rádia Viva v podaní dídžeja Petra Hurajta.

Michal David a jeho hity sa točia na scéne už viac ako tridsať rokov, tancujú pri nich a zabáva sa už tretia generácia. „Sú to pesničky, ktoré majú v sebe veľký optimizmus, my keď sme ich tvorili, tak sme ich vytvárali tímovo, to nebola práca jedného človeka, ale niekoľkých ľudí, Krokov ako takých a textárov, z ktorých každý mal na starosti trocha niečo iné, takže myslím, že tie pesničky sú dnes možno aj preto, že sme ich hodili do súčasného soundu, dali sme im nové aranžmá, nový zvuk, takže pre mladých to šlo trocha v ústrety, a tí starší, ktorí so mnou vyrastali na tých pesničkách, pre nich je to taká nostalgia, takže je v tom aj multigeneračný pozitívny efekt, pesničky bodujú ako u detí tak aj u dospelých,“ uviedol po koncerte pre TASR spevák.

Spevák, skladateľ a hudobník Michal David (*1960, Praha), začínal svoju profesionálnu dráhu v skupine Kroky Františka Janečku. V nej hral najprv na klávesových nástrojoch, od roku 1980 aj spieval. S Krokmi hral do roku 1987, potom si založil vlastnú skupinu Alegro. V roku 1981 vydal prvú LP platňu Nenapovídej, v roku 1982 druhú LP Michal David – Kroky Františka Janečka, z nej bol hit Chtěl bych žít, tak jak se má. Prvú hitovú kompiláciu 20 největších hitů vydal v roku 1996. O rok neskôr vyšla aj druhá časť tejto kompilácie. Dnes má na svojom konte 20 sólových albumov, najnovším je Classic, ktorý vydal v októbri tohto roku a ktorý ponúka známe piesne v nových aranžmánoch so symfonickým orchestrom.