Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Veľmi si vážim, že ste mi ostali verní, odkazuje K. Gott

Český spevák a legenda Karel Gott. Foto: TASR/František Iván

Jeho dnešný koncert na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu je vypredaný.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Vypredaný bratislavský Zimný štadión Ondreja Nepelu očakáva dnes večer vystúpenie československého fenoména Karla Gotta. Koncert v slovenskej metropole je zavŕšením série štyroch koncertov, ktoré 37-násobný Zlatý slávik absolvoval v Žiline (11. 10.), vo Zvolene (13. 10.) a v Košiciach (17.10.). Nie je potrebné dodávať, že tieto tri vystúpenia sa tešili veľkému záujmu divákov a hľadiská boli vypredané.

Na koncerte ho bude sprevádzať Boom! Band Jiřího Dvořáka. Gott zaspieva staršie hity Bum bum bum, C'est la vie, Včelka Mája, Když milenky pláčou, ale aj duety Můj ideál s Monikou Absolonovou a Nic nás nezastaví s Gabrielou Gunčíkovou z nového albumu Dotek lásky, ktorý spevák vydal pred mesiacom.

„Podľa svojho citu som zostavil dramaturgiu koncertu, z nového albumu sa ozve sedem piesní vrátane dvoch duet s mojimi kolegyňami, výbornými speváčkami nádherného vzhľadu, čo patrí k tomu, aby to boli hviezdy našej scény, Monikou Absolonovou a Gabrielou Gunčíkovou, piesne zo svetového repertoáru Zvon snů, Léto jak má být, Stokrát chválim čas. Takže zaspievam staré, nové, staronové, rychlé, pomalé, ale pripravte sa, osviežte sa predtým, koncert trvá tri hodiny,“ uviedol dnes pred koncertom pre TASR Karel Gott.

Spevák naberá energiu na koncertoch zo zaplneného hľadiska

„Vždy si spomeniem na obdobie, keď sme lifrovali jeden hit za druhým, v období divadla Apollo v roku 1966, 1967, keď ma už priatelia - ktorí to so mnou mysleli dobre – upozorňovali na to, že túto muziku nemôžem robiť po tridsiatke, že prídu noví chlapci, ktorí ma zmetú, budú sa pohybovať lepšie ako ja, budú mať silnejší hlas. Keby im v tom čase niekto povedal – ale on bude spievať, keď bude mať 73 - a bude mať plnú športovú halu Ondreja Nepelu v Bratislave alebo v Košiciach – tam to vyzeralo nádherne – to je ten pocit, ktorý ma robí šťastným. Táto možnosť vedľa mojej rodiny pokračovať, nesedieť doma, to je vzájomná výmena energie. Ja ju do haly musím priniesť, ale keď cítim tú odozvu, to ako by som ju natankoval späť.“



Pesničky Karla Gotta sa hrajú a sú populárne už desiatky rokov, pritom dodnes nestratili nič zo svojej sviežosti a interpretácie. „Tu sa pre mňa splnilo želanie, ideálna predstava, tie piesne boli tvorené v štúdiu a prezentované v takej nálade, ktorá sa preniesla na poslucháčov. A poslucháči tejto nálade rozumejú aj dnes. Čiže tak, ako to podľa mojich predstáv má byť, aby pieseň prežila,“ dodal pre TASR spevák.

Bratislavu a Slovensko berie Karel Gott ako svoju krajinu

Dokladujú to aj jeho slová, ktoré adresuje slovenským poslucháčom: „Vážim si toho, že majú o mňa záujem aj napriek môjmu veku, ale práve preto, že som prešiel štyrmi generáciami od rokov šesťdesiatych, a tie vidím sedieť na koncertoch - deti, tínedžeri, stredná generácia, moji vrstovníci, že mi ostali verní, toho si veľmi vážim.“

Je stálicou na hudobnej scéne

Spevák a skladateľ Karel Gott (*1939, Plzeň) je na hudobnej scéne už viac ako 50 rokov, prvým úspechom bola jeho účasť v televíznom programe Hledáme písničku pro všední den v apríli 1962, kde spieval spolu s Vlastou Průchovou pieseň Až nám bude dvakrát tolik. Na prvom singli, ktorý vydal Supraphon, bola pieseň Měsíční řeka. V roku 1963 získal prvýkrát prvenstvo v ankete Zlatý slávik. V roku 1965 vydal Supraphon prvú LP platňu s názvom Zpívá Karel Gott. V roku 1966 vyhral prvý ročník Bratislavskej lýry s pesničkou Mám rozprávkový dom.

Počas svojej 50-ročnej úspešnej speváckej dráhy získal desiatky ocenení. Je držiteľom 22 československých, 15 českých Zlatých slávikov, vlastní viac ako 60 zlatých platní, 7 diamantových platní, nahral približne 2600 pesničiek. Najnovším je album Dotek lásky, ktorý na etikete vydavateľstva Supraphon vyšiel v septembri tohto roka.