Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Verejnú knižnicu v Trnave otvorili pred 95 rokmi na svätého Valentína

Na archívnej snímke z 30. júla 2003 deti v trnavskej knižnici Juraja Fándlyho. Foto: TASR - Daniel Veselský

Knižnica Juraja Fándlyho je najväčšou verejnou knižnicou v kraji, ponúka 215.000 knižných titulov, hudobnín, zvukových, audiovizuálnych a elektronických dokumentov.

Trnava 14. februára (TASR) – Knižnica Juraja Fándlyho (KJF) v Trnave sa pri príležitosti 95. výročia otvorenia rozhodla ponúknuť všetkým záujemcom vždy 14. deň v každom mesiaci roka 2022 bezplatnú registráciu alebo bezplatné predĺženie členstva. Prvýkrát môžu návštevníci využiť túto službu práve v pondelok na sviatok svätého Valentína, informoval riaditeľ KJF Pavol Tomašovič.

KJF na celý rok, ktorý je zároveň 70. výročím založenia Okresnej ľudovej knižnice v Trnave, pripravuje viacero podujatí a darčekov. Jedným z nich je bezplatné doručovanie kníh pre ľudí nad 65 rokov a zdravotne znevýhodnených registrovaných čitateľov k nim domov či viaceré stretnutia s tvorcami. Najväčším by malo byť postavenie letnej čitárne vo dvore knižnice v hodnote 315.000 eur, ktoré vynaloží zriaďovateľ Trnavský samosprávny kraj.

Verejná knižnica mesta Trnava začala písať svoju históriu po dlhoročných prípravách v budove Adalbertína, súčasti komplexu bývalej Trnavskej univerzity. „Knihovníkom sa stal odborný učiteľ Eugen Rott, ktorý absolvoval trojtýždenný knihovnícky kurz, odkiaľ sa vrátil s titulom štátneho knihovníka,“ uviedla Ľubica Malá z KJF. Aj keď knižnica od začiatku svojej existencie zápasila s nedostatkom finančných prostriedkov a mesto neposkytovalo dostatok peňazí na nákup kníh a ani priestory neboli postačujúce, už v roku 1931 vykazovala najviac čitateľov na Slovensku (spolu 1433). V súčasnosti sídli v objekte, ktorú pôvodne architekt Michal Milan Harminc projektoval pre Slovenskú hospodársku banku, má vyše sto rokov a je národnou kultúrnou pamiatkou.

KJF je najväčšou verejnou knižnicou v kraji, ponúka 215.000 knižných titulov, hudobnín, zvukových, audiovizuálnych a elektronických dokumentov. Každý rok registruje takmer 10.000 používateľov rôznych vekových skupín a viac ako 130.000 návštevníkov. Virtuálne navštívi knižnicu a jej katalóg ročne okolo 300.000 záujemcov. Poskytuje rad služieb a súčasne priebežne pracuje aj na modernizácii svojho interiéru. „Pre širokú verejnosť a záujmové skupiny pripravujeme kultúrno-spoločenské a vzdelávacie podujatia, stretnutia so spisovateľmi, básnikmi, prekladateľmi, ilustrátormi. Pre deti a mládež robíme programy na podporu čítania, vyučovacie hodiny informačnej, literárnej i hudobnej výchovy, besedy a prezentácie,“ doplnila Malá.