Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Témou DEKD 2022 je Udržateľnosť v pamiatkach

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku Dňom európskeho kultúrneho dedičstva 2022 na Slovensku v Bratislave 23. augusta 2022. FOTO TASR - Jaroslav Novák Foto: TASR - Jaroslav Novák

Otvárací ceremoniál slovenskej časti DEKD 2022 sa uskutoční 2. septembra v Skalici.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) 2022 budú i na Slovensku rozvíjať tému "Udržateľnosť v pamiatkach". Súčasťou kampane budú v priebehu septembra stovky podujatí. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) a zástupcovia organizátorov.

"DEKD umožňuje vidieť pamiatky, ktoré bežne sprístupnené nie sú, rovnako predstavuje historické a kultúrne dedičstvo aj v inom svetle ako je verejnosti známe," upozornila na dôležitý rozmer podujatia ministerka. Zvýraznila aj samotnú tému DEKD 2022. "Udržateľnosti kultúrneho dedičstva a pamiatok venujeme v rezorte mimoriadnu dôležitosť," zdôraznila Milanová poukazujúca v tejto súvislosti napríklad na zvýšenie alokácie v dotačnom programe Obnovme si svoj dom, odštartovanie nového dotačného projektu obnovy hradov s pomocou príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít i 254 miliónovú alokáciu v novom programovacom období, ktorá je určená na obnovu pamiatok.

Otvárací ceremoniál slovenskej časti DEKD 2022 sa uskutoční 2. septembra v Skalici. "Umocní význam, ktorý má tento rok pre nás, pripomíname si v ňom 650. výročie povýšenia na slobodné kráľovské mesto," upozornila primátorka Skalice Anna Mierna. Avizovala, že počas dňa budú zdarma sprístupnené pamiatky mesta, v centre sa popoludní uskutoční aj bohatý kultúrny a sprievodný program.

Pavol Balžanka, predseda Združenia historických miest a obcí Slovenska, ktoré je koordinátorom aktivít DEKD, verí, že stovky pripravených podujatí pritiahnu množstvo návštevníkov. "Naozaj, je z čoho vyberať, pričom sa návštevníci môžu rozhodnúť nielen z hľadiska regionálnej dostupnosti daného podujatia, ale aj podľa tém rozvíjajúcich kultúrne dedičstvo v rôznorodých oblastiach," uviedol. Aktualizovaný program bude na webe DEKD.


Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) sú podujatím, ktoré vzniklo v roku 1985 z iniciatívy Rady Európy. Od roku 1999 je spoluorganizované Európskou úniou. Koná sa v 50 štátoch Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993. Cieľom DEKD je zvyšovanie povedomia o bohatstve a kultúrnej rozmanitosti Európy, rovnako tak podporuje boj proti rasizmu a xenófobii a väčšiu toleranciu v Európe.