Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Viedenské Theatermuseum si pripomína 160. výročie narodenia G. Klimta

Na archívnej snímke maľba s názvom Portrét dámy z dielne maliara Gustava Klimta. Foto: TASR

Gustav Klimt sa narodil vo Viedni 14. júla 1862. Bol predstaviteľom viedenskej moderny a v roku 1887 ho zvolili za prvého prezidenta Viedenskej secesie.

Viedeň 13. júla (TASR) - Viedenské divadelné múzeum (Theatermuseum) predstaví pri príležitosti 160. výročia narodenia maliara Gustava Klimta novú kompozíciu jeho maľby Nuda Veritas. TASR správu prevzala v stredu z agentúry APA.

"Gustav Klimt je stredobodom radikálnej obnovy, ktorá sa prejavuje vo viacerých oblastiach," povedala riaditeľka múzea Marie-Theresa Arnbomová. Táto obnova je podľa jej slov prítomná v maliarstve i vo svete opery.

Obraz Nuda Veritas (Nahá pravda) namaľoval Klimt v roku 1899. Od roku 1991 sa dielo nachádza v priestoroch kultúrnej inštitúcie Theatermuseum. V tomto múzeu budú okrem obrazu Nuda Veritas vystavené aj ďalšie umelcove diela.

Gustav Klimt sa narodil vo Viedni 14. júla 1862. Bol predstaviteľom viedenskej moderny a v roku 1887 ho zvolili za prvého prezidenta Viedenskej secesie. Stal sa tak hovorcom moderného umeleckého hnutia v Rakúsku.