Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Viete čo je litografia? Je umenie dobrou investíciou?

Foto: Litografia 69

Litografická tlač ako darček, je originálom, ktorý pretrvá a jej hodnota rastie. Dá sa povedať, že čím je tlač staršia tým cennejšia, ale samozrejme sú aj iné faktory, ktoré hodnotu ovplyvňujú.

Bratislava 7. decembra (OTS) - Hovorí sa, že umenie je jedným z faktorov, bez ktorého by naša civilizácia nebola. Umenie vidíme všade, kam sa pozrieme. Budovy, ich architektúra, nábytok, jeho dizajn a povedzme aj dobré jedlo pekne naukladané na tanieri,, ktoré poteší oko a chuťové poháriky, by sa dalo nazvať umením.

Výtvarné umenie nás sprevádza od nepamäti. Počnúc jaskynnými maľbami, cez obdobia veľkých starovekých a stredovekých majstrov, až po súčasnú modernu.

Špecifická emócia, ktorú nám dávajú obrazy, je tým prečo si nimi skrášľujeme príbytky. Pomaľované plochy majú neopakovateľný príbeh a stávajú sa našim tichým spoločníkom.

Príbeh začínajúceho projektu #litografia69 sa začal písať v roku 2020. Má ambíciu potešiť. Tých, ktorí sa rozhodnú zadovážiť si niektoré z umeleckých autorských tlačí a tiež zakladateľov projektu.

Ako to funguje?


Do projektu #litografia69 sú oslovovaní výtvarníci/maliari, ktorí kameňotlač nerobili vôbec, alebo pár krát a veľmi dávno. Nájdete tak u nás vzácne kúsky od známych aj mladých, progresívnych autorov, ktoré sa už nikdy nezopakujú.
(Princíp litografie na rozdiel od iných techník umeleckej tlače je to, že matrica, v tomto prípade kameň sa po tlači zmyje a vybrúsi – t.j. už nie je šanca tlač zopakovať.)

Z konkrétneho motívu sa vytlačí vždy iba limitovaných originálnych 69 kusov, ktoré výtvarník osobne očísľuje a podpíše.



Je litografická tlač skutočne dobrou investíciou?


Ako doplnok, ktorý dotvorí atmosféru príbytku a poteší oko, je litografia dobrou investíciou za rozumnú cenu.
Litografická tlač ako darček, ktorý poteší obdarovaného, je originálom, ktorý pretrvá a jej hodnota rastie. Všeobecne sa dá povedať, že čím je tlač staršia tým cennejšia, ale samozrejme sú aj iné faktory, ktoré hodnotu ovplyvňujú.

V dobe vysokej inflácie sledujeme nárast investícii nie len do nehnuteľností, investičných fondov, ale v nemalej miere aj do výtvarného umenia. Minulosť nám potvrdzuje, že výtvarné umenie je celkom hodnotnou investíciou.

Rada pre tých, čo sa nad investíciou do výtvarného umenia zamýšľajú?
Kupujte si len veci, ktoré sa vám páčia. V tom prípade nikdy neoľutujete.
Ak si chcete byť istejší, investujte do známejších autorov. Ak máte radi vyššiu mieru rizika s väčším možným výnosom, investujte do mladších, progresívnejších výtvarníkov, ktovie, možno raz...





Čo je to litografická tlač?


Základom termínu sú grécke slová „lithos - kameň“ a „grafein – písať“. Stará technika tlače, ktorá bola vynájdená Aloisom S. v 18-tom storočí, bola určená skôr pre pragmatickú a praktickú tlač.
Postupne sa ale do tejto metódy tlače z plochy zamilovali aj výtvarníci ako napríklad Goya, Ingres a v našich končinách asi všetkým známy Alfons Mucha, ktorý touto zaujímavou technikou realizovali na papier svoje diela. (Zdroj: Wikipédia) Ak sa chystáte do Prahy, určite nevynechajte dlhodobú výstavu v Obecním dome – neoľutujete.

Základom je úplne povrchom rovný a hladký litografický kameň – vápenec, ktorý sa ťaží prevažne v Bavorsku a jeho rozmery sú rôzne a môžu byť aj prekvapivo veľké.

Na dokonale vybrúsený podklad sa kreslí/maľuje prevažne litografickou ceruzou a špeciálnym tušom.
Princípom je vzájomné odpudzovanie mastnoty a vody. Pokreslené miesta priťahujúce farbu sa obtláčajú o kameň a zanechávajú stopu na špeciálnom litografickom papieri.

Kumšt spočíva hlavne v časovej náročnosti, kde sa výtvarník v podstate nemôže pomýliť a tiež vo farebných vrstvách – ich počte, ktoré vrství na seba. Špeciálne pri sútlači musí byť výtvarník precízny a znalý, aby sa dielo podarilo pre neho v uspokojivom výsledku.Časová náročnosť tlače sa môže natiahnuť na niekoľko dní práce v litografickej dielni.

Dielní s technikou kameňotlače je ako šafránu. Na Slovensku nevieme o žiadnej. V Čechách sa dajú litografické dielne spočítať na prstoch jednej ruky.

Daný stav spôsobuje aj to, že sa hlavne mladí výtvarníci a grafici púšťajú do tlačí digitálnych, tlačenými priamo z počítača.

Pri litografii je fascinujúce sledovať ten „remeselný fór“ a vôňu farby zmiešanú s pocitom, pri ktorom výtvarník sleduje, ako sa postupne tvorí daný obraz.

Umelec, ktorý si techniku starých majstrov skúsi, určite neoľutuje.

Ten, ktorý má rád výtvarné umenie a kúpi si litografiu do zbierky, zavesí na stenu, alebo ním v podobe darčeka poteší svojho blízkeho, sa tiež poteší. Pre nás v projekte #litografia69 je to vždy obojstranné potešenie.
Tešíme sa, že to robíme a tiež sa tešíme, že sa tešia tí, ktorí si od nás nejakú litografiu zaobstarajú. Aktuálne litografické tlače môžete nájsť na Instagrame, či Facebooku #litografia69, alebo kliknite TU.



Grafický album L+S


Album grafických listov je zhmotnenou myšlienkou spoluzakladateľa projektu #litografia69 Miša Malichera, ktorým zložil poctu našim dvom velikánom humoru Milanovi Lasicovi a Julovi Satinskému.

„Pár rokov dozadu, sme s mojimi priateľmi urobili album pre Divadlo Bolka Polívku. Vtedy mi Majster Lasica motivačne povedal, že aj jeho divadlo by si zaslúžilo taký album. Dnes ho držím v rukách, ale Majstrovi rukou potriasť nemožno. Posielam pozdrav tam hore Majstre!“ Takto v skratke popisuje vznik tohoto výtvarného unikátu Mišo.

Obsahuje 22 tlačí výtvarníkov z Čiech a Slovenska, ktorí ich urobili litografickou tlačou, tlačou z vyrytej dosky, suchou ihlou, prípadne vytlačili digitálom a či sieťotlačou.

Jedná sa o výtvarný skvost, ktorý iste poteší každého zberateľa a zároveň fanúšika našej najlepšej komickej dvojice.

Niekoľko albumov je ešte voľných.