Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

VIDEO: Chlapi neplačú vo vietnamčine si chce pozrieť aj veľvyslankyňa

Foto: TASR/Martin Baumann/YouTube.com

Ako uviedla veľvyslankyňa Vietnamu na Slovensku Ho Dac Minh Nguyet, vysielanie slovenského seriálu vo Vietname má súvis s oslavou diplomatických vzťahov.

Hanoj/Bratislava 11. februára (TASR) - Slovensko je krajinou s bohatými skúsenosťami v oblasti nových energií a s ideálnou polohou v centre Európy. V rozhovore pre TASR to povedala veľvyslankyňa Vietnamskej socialistickej republiky (VSR) na Slovensku Ho Dac Minh Nguyet, ktorá považuje slovenské a vietnamské ekonomiky za komplementárne a Slovensko za výborné miesto pre diplomatickú prácu.

Veľvyslankyňa Vietnamu na Slovensku pri príležitosti februárového výročia 65 rokov od založenia diplomatických vzťahov medzi Bratislavou a Hanojom nehodnotila iba doterajšiu a aktuálnu spoluprácu medzi oboma krajinami, ale aj možnosti jej ďalšieho rozvoja; spomenula tiež život vietnamskej komunity na Slovensku a prezradila, ako sa bude Slovákom žiť počas nastávajúceho lunárneho roka kozy.

Na snímke veľvyslankyňa Vietnamskej socialistickej republiky (VSR) na Slovensku Ho Dac Minh Nguyet počas rozhovoru pre TASR v Bratislave 11. februára 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann


V ekonomickej oblasti je Slovensko druhým najväčším obchodným partnerom Vietnamu v strednej a východnej Európe. Slovenský export sa však na tejto spolupráci podieľa iba na úrovni jedného percenta. Aké možnosti majú slovenskí podnikatelia, aby uspeli na Vietnamskom trhu?

Slovensko a Vietnam sa tešia veľmi dlhému a tradičnému priateľstvu, ktoré sa začalo pred 65 rokmi, keď sme založili oficiálne diplomatické vzťahy. Vietnamský ľud si bude stále pamätať a veľmi vysoko hodnotiť úprimnú a srdečnú podporu Slovákov počas nášho národného zápasu o nezávislosť v minulosti, ako aj v súčasnosti počas aktuálneho procesu národného budovania. Okrem kvalitnej politickej spolupráce sme nadobudli aj významné úspechy v ekonomickej oblasti. Niekoľko slovenských spoločností prišlo do Vietnamu a aj tam podnikajú. Napríklad BTG Holdings – pivovar Budvar v Hoa Binh, CZ Slovakia – realitné projekty v Hočiminovom Meste. Vlani vietnamská informačno-technologická spoločnosť FPT Software začala v tejto oblasti obchodovať na Slovensku, konkrétne v Košiciach. A viem, že táto spoločnosť plánuje rozšíriť svoje aktivity i do Poľska a Českej republiky. Aj napriek tejto spolupráci máme stále veľký potenciál a možnosti pre aktivity slovenských spoločností vo Vietname.

Môžete to špecifikovať?

Po prvé, Vietnam má veľmi mladú populáciu, veľkú a vzdelanú pracovnú silu a dobrú infraštruktúru a naša krajina je bohatá na prírodné zdroje. Po druhé, máme vysokú mieru rastu HDP, v roku 2014 to bolo 5,9 percenta, čo je druhá vo svete. Po tretie, Vietnam sa hlboko integroval do regionálnej a svetovej ekonomiky. Spolu so Slovenskom sme členskou krajinou Svetovej obchodnej organizácie (WTO); podpísali sme dohodu o voľnom obchode s Kóreou a Čile; Colnú úniu s Ruskom, Kazachstanom a Bieloruskom a pripravujeme sa na uzatvorenie dohody o voľnom obchode s Európskou úniou. Spomenula by som ešte začlenenie Vietnamu do ekonomického spoločenstva Združenia štátov juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Po štvrté, ekonomiky našich krajín sú značne komplementárne. Vietnam a Slovensko môžu spolupracovať v oblastiach ako rozvoj infraštruktúry, obnoviteľné energetické zdroje, strojárstvo, obrana, veda a technológie, ochrana životného prostredia, zdravotná starostlivosť či cestovný ruch. Viem, že aj pán prezident Andrej Kiska má veľký záujem na skvalitnení spolupráce medzi Vietnamom a Slovenskom práve v oblasti cestovného ruchu. V týchto súvislostiach si myslím, že je naozaj veľa dobrých príležitostí pre vstup slovenských podnikateľov na vietnamský trh.

Na snímke veľvyslankyňa Vietnamskej socialistickej republiky (VSR) na Slovensku Ho Dac Minh Nguyet počas rozhovoru pre TASR v Bratislave 11. februára 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredseda slovenskej vlády a minister pre zahraničné a európske záležitosti Miroslav Lajčák navštívil začiatkom novembra 2014 Vietnam. Na stretnutí s ministrom pre prírodné zdroje a životné prostredie Nguyen Minh Quangom podpísali memorandum o porozumení medzi rezortmi životných prostredí oboch krajín. S akou odozvou sa stretol tento krok vo vašej krajine?

Ide o Dohodu o spolupráci o ochrane životného prostredia a riadení vodných zdrojov. Vietnamská strana si uvedomuje, že ide o veľmi perspektívnu a dobrú oblasť spolupráce medzi Slovenskom a Vietnamom. Ochrana životného prostredia je zásadná otázka pravdepodobne pre každú vládu a štát vo svete - aj pre Vietnam. V danej sfére vieme spolupracovať na vládnej i lokálnej úrovni. V súčasnosti naše ministerstvo pracuje na jednotlivých konkrétnych bodoch spolupráce v rámci realizácie tejto dohody. Vieme, že Slovensko má dobré skúsenosti s tzv. novými energiami. So solárnou a veternou energiou, zelenými technológiami a spracovaním vody. Niektoré slovenské spoločnosti spolupracujú vo sfére spracovania vody v strednej časti Vietnamu. V tejto časti Vietnamu je ešte od vojnových čias vysoké znečistenie životného prostredia. Toto je perspektíva pre budúcu spoluprácu s Vietnamom.

Cieľom Slovenska je zvýšiť spoluprácu s Vietnamom nielen v ekonomickej sfére, ale aj v oblastiach vzdelávania, obrany, vedy a technológie, transportu, poľnohospodárstva a kultúry. Aké možnosti vidíte v týchto odvetviach?

Slovensko nie je príliš veľká krajina, má však za sebou bohaté skúsenosti. Po vstupe do EÚ rastie vaša ekonomika veľmi dobre. V oblasti vzdelávania si dokážeme medzi našimi krajinami vymieňať študentov na štipendijných pobytoch. Každý rok dostane päť mladých Vietnamcov štipendium zo Slovenska, aby mohli študovať na vašich univerzitách. Veríme, že v budúcnosti sa podarí dostať aj slovenských študentov na štipendium do Vietnamu. Môžeme spolupracovať v krátkych školeniach na univerzitách a realizovať spoločné výskumné projekty a medziuniverzitnú spoluprácu.

Vo sfére obrany môžeme spolupracovať v obrannom priemysle, odstraňovaní nevybuchnutého arzenálu z vojnových čias, vojenských vzdelávacích a výcvikových programoch, krízovom manažmente a výmene skúseností, predovšetkým v mierových jednotkách OSN. Vietnam sa iba minulý rok rozhodol participovať na mierových silách OSN.

Spolupracovať sa dá aj na úrovni vedy a techniky, informačných technológiách a jadrovej energetiky a, samozrejme, kultúrnej výmeny. Výmenou umeleckých delegácií, filmových, umeleckých a divadelných produkcií.



Dôležitou oblasťou, v ktorej je možné posilňovať spoluprácu, je sféra cestovného ruchu. Slovenské Vysoké Tatry, kúpele a naše kultúrne prírodné dedičstvo lákajú veľa návštevníkov zo sveta, ale aj z Vietnamu. Aké lákadlá viete ponúknuť našim turistom vy?

Spomenuli ste najznámejšie miesta a možnosti turizmu vo vašej krajine. Bola som v Košiciach a videli sme Vysoké Tatry, jednu z najväčších prírodných krás na Slovensku. V turizme nejde len o objavovanie krajiny, ale aj o spoznávanie ľudí. Zoznámiť sa s krajinou, kultúrou, tradíciou, prírodou. Vietnam sa v súčasnosti stal pre cudzincov jednou z najslávnejších destinácií. Mame veľmi rozsiahle, približne 3000 kilometrov dlhé pobrežie a pláže. Môžeme sa kúpať a vychutnávať si slnko aj v zime, čo môže byť atraktívne pre Slovensko, pretože vy máte zimu a my nemáme studenú zimu. V našej krajine sa nachádza sedem pamiatok zapísaných v zozname UNESCO, naša kultúra má 4000-ročnú tradíciu. Známa je aj vietnamská kuchyňa. Môžete ju ochutnať dokonca aj v Bratislave, nachádza sa tu niekoľko vietnamských bistier a reštaurácií.

Spomeňme vietnamskú komunitu žijúcu na Slovensku, ako aj vietnamských študentov, ktorí sa po skončení štúdií na Slovensku vrátili späť domov. Po návrate domov zastáva množstvo z nich vysoké pozície a prispievajú ku vzájomnému porozumeniu a rozvoju tradične priateľských vzťahov. Aký je váš názor v súvislosti s možnosťami, aké nám táto skutočnosť ponúka do budúcnosti?

Máme relatívne veľkú vietnamskú komunitu, ktorá tu dlhodobo žije. Pricestovali sem ešte v minulom storočí ako študenti a robotníci a už tu ostali. Slovensko sa pre nich stalo druhým domovom. Hovoríme o zhruba 5000 Vietnamcoch, ktorí tu žijú, pričom tretina z nich už získala slovenské občianstvo. Ľudia, ktorí študovali na Slovensku, sa vo Vietname stali špecialistami v mnohých oblastiach, predovšetkým v technologickej oblasti a oblasti ekonomiky, biológie a inžinierstva. Slovensko aj Vietnam majú svoje loby v každej krajine - samozrejme, ako všetky komunity. Máme slovenskú loby vo Vietname a tá vietnamská komunita má loby vo vašej krajine. Vietnamská komunita tu a Vietnamci hovoriaci po slovensky v mojej krajine môžu byť mostom medzi našimi krajinami a môžu sa u nás podieľať na tzv. občianskej diplomacii. Mnoho Vietnamcov, ktorí tu študovali, momentálne obchoduje so svojimi priateľmi zo Slovenska, a, samozrejme, veľmi radi sa sem vracajú. A tým podporujú turizmus a cestovný ruch medzi týmito komunitami.

Ste prvou ženou-veľvyslankyňou v Bratislave, aký máte názor na našu krajinu a ľudí? Vidíte rozdiely?

Môžem povedať, že mám šťastie, že ma vymenovali za veľvyslankyňu našej krajiny práve do vašej krajiny. Vaša krajina je vhodná pre diplomatickú prácu. Pretože sa veľmi prirodzene dostanete do kontaktu s ľuďmi a jednoducho sa tu nadväzujú kontakty; je to pekná krajina. Sú tu skutočne milí a priateľskí ľudia. Slovensko je situované v strednej časti Európy a z vašej krajiny sa vieme jednoducho dostať do Prahy, Maďarska, Viedne a celej Európy. Strávime tu pekný čas, nielen prácou, ale tiež cestovaním, objavovaním krajiny, kultúry a tradície.

Vietnamská televízia začala vysielať televízny seriál Chlapi neplačú. Máme aj iné možnosti spolupráce v tejto oblasti kultúrneho priemyslu?

Škoda, že som si nemohla ten seriál ešte pozrieť. Pozriem si ho na internete. Zrejme to má súvis s oslavou našich diplomatických vzťahov. Na tom by sme mohli spolupracovať v budúcnosti. Naši ľudia majú záujem o vašu filmovú a televíznu produkciu. Vo vietnamskej televízii sa totiž vysielajú hlavne lokálne, kórejské, čínske a hongkonské seriály. Vysielanie seriálu Chlapi neplačú je dobrou príležitosťou pre našich ľudí, aby spoznali vašu kinematografiu. V budúcnosti by sme mohli spolupracovať v oblasti filmovej produkcie, nie len dokumentárnej a televíznej produkcie. Vlani sa na 16. Bratislavskom filmovom festivale premietal vietnamský film Od ničoho k ničomu (Flapping in the Middle of Nowhere) a získal cenu za najlepšiu réžiu. Máme bohaté dejiny vojen v našom zápase za nezávislosť a z tohto dôvodu aj množstvo tém pre spoločné spracovanie do filmu. Vietnam je farebná krajina, čo sa týka kultúry a tradície, sme v Ázii. A toto tu je Európa, preto máme čo objavovať.

Vietnamský trailer na seriál Chlapi neplačú






Naše jazyky sú také rozdielne a znalosti v tomto smere sú veľmi dôležité. Z čias Československa si pamätám jednu Slovensku Evu, ktorá hovorila veľmi dobre po vietnamsky. Vydala sa za ruského špecialistu na vietnamský jazyk a kultúru a momentálne žije v Petrohrade. Často však navštevovala Bratislavu. Vietnamsky rozprávala perfektne a dokonca v tomto jazyku písala aj poéziu.

Čaká nás lunárny rok kozy. Aký bude pre Slovensko?

Už čoskoro oslávi Vietnam nový lunárny rok. Tento rok bude rokom kozy. Vietnamci veria, že tento symbol je symbolom šťastia a spokojnosti. Dúfame, že tento rok bude preto jednoduchší, než bol ten vlaňajší. Minulý rok bol dosť náročný nie len pre Vietnam, ale i pre veľa iných krajín. A v tejto súvislosti by som vám - a v prvom rade slovenským ľuďom a priateľom - rada popriala všetko najlepšie, šťastie a prosperitu, rozvoj a úspech vo vašich životoch i v práci. Verím, že nový rok prinesie šťastie pre Slovensko, Vietnam a všetkých.