Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Vihorlatské múzeum ponúka mládeži multižánrové spoznávanie histórie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Humenné 12. júna (TASR) – Spoznať históriu hravou formou prostredníctvom multižánrového programu ponúka pre staršiu školskú mládež základných škôl a študentov stredných škôl Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom. Zámerom hranej histórie v autentických dobových priestoroch renesančného kaštieľa je sprostredkovať žiakom zážitok z každodenného života šľachtického páru žijúceho na šľachtickom panstve v 18. a 19. storočí. TASR o tom za VM informovala Jana Fedičová.

"Nosnou časťou programu je autenticita miesta doplnená príbehovosťou a včlenením žiakov do tvorby historického príbehu. V jednotlivých tematických blokoch ponúka program prostredníctvom dobového spôsobu stolovania, odievania, konverzácie a trávenia voľných chvíľ obraz dobových zvyklostí, zákonitostí spôsobu života príslušníka šľachtického stavu, ako i proces ich premien," ozrejmila s tým, že cieľom je priblížiť významné dejinné míľniky a osobnosti vývoja rodového sídla humenského panstva.

Interaktívny vzdelávací cyklus Zaži históriu, ktorý sa vo VM uskutoční v pondelky 13., 20. a 27. júna, pripravilo múzeum v rámci dlhodobého múzejného projektu Ku koreňom, tradíciám, hodnotám... Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.