Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Víťaz Grand Prix Bienále divadelnej fotografie 2018 predstavuje tvorbu

Ilustračná snímka. Foto:

Ide o výstavu fotografií laureáta ocenenia Grand Prix Bienále divadelnej fotografie 2018 Ľuboša Kotlára, mapujúcu jeho niekoľkoročnú spoluprácu s divadelným režisérom Mariánom Amslerom.

Bratislava 2. mája (TASR) - Kotlár vs. Amsler, 1.0 je názov výstavy, ktorú vo štvrtok otvoria v priestoroch foyeru Činohry Slovenského národného divadla v novej budove SND v Bratislave. Ide o výstavu fotografií laureáta ocenenia Grand Prix Bienále divadelnej fotografie 2018 Ľuboša Kotlára, mapujúcu jeho niekoľkoročnú spoluprácu s divadelným režisérom Mariánom Amslerom.

"Kotlár a Amsler pravidelne spolupracujú od roku 2015, kooperujúc spoločne ako na propagačných vizuáloch k jednotlivým inscenáciám, tak na výtvarnom vklade do inscenácií samotných, až po následné zaznamenávanie diania na javisku," uviedla k výstave jej kurátorka Jana Hojstričová s tým, že autor v rámci výstavy prezentuje najmä diela, ktoré zostali ležať v osobných archívoch: "Skice, nepoužité varianty vizuálov, pôvodné verzie neskôr dotvorených záberov pre potreby inscenácie, fotografie z inscenácií, ktoré síce nenesú požadovanú informačnú hodnotu, ale vytrhnuté z kontextu, v ktorom vznikli, prezentujú vizuálne silné obrazy vytvárajúce vlastný naratív."

Vernisáž sa začína o 17.00 h.

Bienále divadelnej fotografie vyhlasuje Divadelný ústav od roku 2010. Jeho cieľom je predstaviť verejnosti divadelnú fotografiu ako svojbytný umelecký druh, zvýšiť o nej všeobecné povedomie a súčasne prezentáciou fotografických diel a ich autorov vytvoriť prostredie na odbornú konfrontáciu. Výstava fotografií, ktorá bienále sprevádza, vytvára prehľadné vizuálne svedectvo o divadelnej produkcii na Slovensku.