Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Víťazi ankety Filantrop roka a TOP firemný filantrop si prevzali ceny

Zo slávnostného vyhlásenia výsledkov ankety Filantrop roka 2014 a TOP Firemný filantrop roka 2014 a odovzdanie ocenenia Fundraiser roka 26. februára 2015 v Bratislave. Na snímke vpravo predseda predstavenstva Prvá stavebná sporiteľňa Imrich Béreš si prevzal ocenenie TOP firemný filantrop - veľké firmy z rúk vedúcej ekonomického a domáceho oddelenia Hospodárskych novín Petry Jamnichovej. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Do Siene slávy Fóra donorov uviedli autorku Krištáľového krídla Máriu Vaškovičovú za jej dlhoročné pôsobenie v oblasti filantropie.

Bratislava 26. februára (TASR) - Fórum donorov dnes večer odovzdalo ceny víťazom ankety Filantrop roka 2014 a TOP firemný filantrop roka. V prvej z nich vyhrala Miroslava Hunčíková z organizácie Svetielko pomoci, ktorá podporuje rodiny s onkologicky chorými deťmi.

Do Siene slávy Fóra donorov uviedli autorku Krištáľového krídla Máriu Vaškovičovú za jej dlhoročné pôsobenie v oblasti filantropie. Najvyššie ocenenie TOP firemný filantrop získali spoločnosti Prvá stavebná sporiteľňa a GlaxoSmithKline. Novinkou každoročného podujatia bolo ocenenie najúspešnejšieho projektu v oblasti fundraisingu pre projekty, jednotlivcov či firmy, ktoré pomohli vyzbierať finančné prostriedky na pomoc druhým. Tu zvíťazil spoločný projekt Greenpeace Slovensko a neziskovej organizácie Živica - Adoptuj si včelu! Projekt sa venuje akútnemu problému záchrany včelstva na Slovensku.

Zo slávnostného vyhlásenia výsledkov ankety Filantrop roka 2014 a TOP Firemný filantrop roka 2014 a odovzdanie ocenenia Fundraiser roka 26. februára 2015 v Bratislave. Na snímke vpravo Filantrop roka 2013 Miro Bílik odovzdal ocenenie Filantrop roka 2014 Miroslave Hunčíkovej.Foto: TASR/Pavel Neubauer


Svetielko pomoci poskytuje materiálnu pomoc a psychickú podporu rodinám s onkologicky chorými deťmi v Košickom a Prešovskom kraji. "Keď som na vlastnej koži okúsila, aké to je strachovať sa o život svojho chorého dieťaťa - nevedieť, ako si s tým poradiť psychicky, fyzicky, ale aj finančne, rozhodnutie pomáhať rodičom v podobnej situácii mi prišlo celkom prirodzené. Ocenenie Filantrop roka je pre mňa motiváciou pokračovať. Veď niekedy naozaj stačí pár povzbudivých slov či v tichosti držať za ruku, aby sme niekomu pomohli," opísala Hunčíková.

Nominácie do ankety posielajú zástupcovia neziskových organizácií, firmy i jednotlivci. Jej cieľom je upozorniť na ľudí, ktorí svojou osobnou angažovanosťou prispievajú k zveľaďovaniu kultúry a poslania darcovstva na Slovensku. "Filantropia je životný štýl - cesta, ktorú si každý volí sám. Nie je len o peniazoch alebo prázdnych gestách. Mnohí totiž pomáhajú a nie je o nich počuť. Dôkazom toho je aj držiteľka ceny Filantrop roka 2014, ktorá dostala vôbec najväčší počet nominácií, aký sme doteraz od verejnosti dostali," priblížila výkonná riaditeľka Fóra donorov Soňa Lexmanová.

Porota udelila Cenu za prínos komunite Igorovi Chamillovi, zakladateľovi a predsedovi pacientskej organizácie Kardioklub SK. Hoci je sám invalidným dôchodcom, podarilo sa mu vytvoriť sieť kardioklubov, ktorá na Slovensku pomáha ľuďom so srdcovými ochoreniami.

V kategórii Filantropom napriek hendikepu sa ocenenou stala Marcela Václavková-Konrádová z občianskeho združenia Prístav nádeje. Navzdory viacnásobnému ťažkému zdravotnému postihnutiu sa angažuje vo verejnoprospešných aktivitách v Banskej Bystrici a okolí.

Cenu venovanú aktívnym ľuďom vo firmách - Zamestnanec roka - filantrop získala Monika Gombošová zo spoločnosti Pivovary Topvar, kde pracuje ako vedúca vozového parku.

TASR informovala Gabriela Patkolová z Fóra donorov.