Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Kultúra

Viva Musica! prinesie na rôzne miesta v Bratislave desiatku koncertov

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Vladimír Benko

V poradí 17. ročník podujatia ponúkne vystúpenia takmer výlučne slovenských umelcov.

Bratislava 14. júla (TASR) - Desiatku koncertov na rôznych miestach v centre hlavného mesta prinesie od 17. júla do 14. augusta medzinárodný hudobný festival Viva Musica!. V poradí 17. ročník podujatia ponúkne vystúpenia takmer výlučne slovenských umelcov. "Väčšia časť koncertov je plánovaná v exteriéroch ako open-air podujatia, v prípade nepriaznivého počasia máme vždy pripravený aj interiérový alebo tzv. mokrý variant," uviedla v stredu na tlačovej konferencii riaditeľka festivalu Janka Kubandová.

Festivalová dramaturgia tento rok kládla dôraz na výnimočné spojenia. "Rozhodli sme sa spojiť umelcov, ktorí predtým nikdy spolu nespolupracovali, viaceré koncerty budú premiérové alebo vznikli priamo na objednávku festivalu," poznamenala Kubandová. Premiérový bude aj úvodný koncert festivalu, ktorý v sobotu na nádvorí Starej radnice otvorí súbor pre starú hudbu Solamente naturali s flautistkou Ajnou Marosz, víťazkou medzinárodnej súťaže Virtuosos V4+.

Výnimočné spojenie prinesie aj koncert medzinárodne uznávaného klaviristu, pedagóga a generálneho riaditeľa Slovenskej filharmónie Mariana Lapšanského, ktorý si k spolupráci prizval sopranistku Slávku Zámečníkovú, členku súboru Viedenskej štátnej opery, ďalej spolupráca tenoristu Pavla Bršlíka s harfistom Michalom Matejčíkom či projekt Lettere Amorose. "Jeho autorom je slovenský lutnista Jakub Mitrík, spolu s jeho súborom Le nuove musiche si k spolupráci prizvali slovenskú herečku Judit Bárdos," dodala Kubandová.

V júlovej ponuke figuruje aj sólový recitál klaviristky Kristíny Smetanovej, ktorá sa okrem hry na klavíri venuje aj kompozícii a spevu, ako sólistka spolupracovala so Slovenskou filharmóniou i Štátnou filharmóniou Košice. Oceňovaná hudobníčka zložila svoj program z diel Ravela, Rachmaninova, Respighiho a Suchoňa. Uvedie ho 28. júla na námestí pri obchodnom centre, na nábreží Dunaja. Začiatok koncertu, ktorý je bezplatný, posunuli organizátori na 21.00 h.

Kubandová tiež upozornila na dva špeciálne projekty v programe tohtoročného festivalu, ktorý ponúka to najlepšie z klasickej hudby v podaní slovenských interpretov. Prvým je hudobné spracovanie detskej knihy "Hlobokomorské rozprávky" v hlavnej úlohe s Robertom Rothom, ktorý sa predstaví nielen ako rozprávač, ale aj ako autor piesní a spevák v sprievode podmorskej kapely pod vedením skladateľa a klaviristu Vladislava Šarišského, autora hudby, aranžmánov i hudobného naštudovania. Festival uzavrie projekcia prvého slovenského celovečerného hraného filmu Jánošík (1921) pri príležitosti storočnice slovenského filmu. Nemý film bratov Siakeľovcov premietnu s hudbou huslistu, aranžéra a multiinštrumentalistu Stana Palúcha v sprievode orchestra Viva Musica!.