Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Kultúra

Viva Musica! prinesie spoločný koncert štyroch výnimočných huslistov

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Špeciálny koncert, ktorý bude stretnutím troch bývalých študentov, dnes slávnych huslistov a ich profesora, sa uskutoční 15. augusta.

Bratislava 16. júna (TASR) - Vyše stovku umelcov, ktorí pricestujú z ôsmich krajín sveta, privítajú na 20. ročníku medzinárodného festivalu Viva Musica!. Od 4. júla do 15. augusta prinesie 13 koncertov na rôznych miestach v Bratislave a jeden pridaný koncert v Stupave. Záver jubilejného podujatia bude patri štyrom husľovým virtuózom.

"Záverečný koncert bude takou stretávkou zo školy po mnohých rokoch, pretože sme na jednom pódiu spojili legendárneho profesora hry na husliach a jeho troch slovenských absolventov, ktorí u neho študovali vo Viedni a v Grazi," povedala pre TASR riaditeľka festivalu Janka Kovalčik ku koncertu, na ktorom si budú môcť návštevníci vychutnať virtuózne umenie a vzájomnú súhru huslistov Dalibora Karvaya, Karola Daniša, Ondreja Janošku a ich profesora z čias štúdií Borisa Kuschnira. "Po prvý raz si spolu zahrajú na jednom pódiu," podčiarkuje Kovalčik ku koncertu, ktorý virtuózi odohrajú v sprievode Orchestra Viva Musica!.

Trojica výnimočných huslistov reprezentuje to najlepšie z husľového majstrovstva v rámci mladšej generácie slovenských interpretov. "Boris Kuschnir je dnes už legendárnym profesorom hry na husliach, pod ktorého vedením vyrástli najväčšie hviezdy svetovej husľovej hry ako napríklad Julian Rachlin, Nikolaj Szeps-Znaider, Alexandra Soumm či aktuálne vychádzajúca hviezda María Duenas," dodávajú organizátori festivalu s tým, že na skvelé pedagogické pôsobenie profesora Kuschnira odkazujú aj bohaté umelecké aktivity a úspechy jeho slovenských absolventov.

Všetci traja sa venujú sólovým či komorným hudobným projektom a každý z nich spojil svoju kariéru aj s významným telesom. Dalibor Karvay pôsobí ako koncertný majster orchestra Wiener Symphoniker, Karol Daniš je koncertným majstrom v orchestri Grazer Philharmoniker/Oper Graz a Ondrej Janoška je členom svetoznámeho zoskupenia Janoska Ensemble.

Špeciálny koncert, ktorý bude stretnutím troch bývalých študentov, dnes slávnych huslistov a ich profesora, sa uskutoční 15. augusta. Program zložený z diel Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldiho, Piotra Iľjiča Čajkovského, Henryka Wieniawskeho či Franza Waxmana pre sólové husle, dvoje a štvoro huslí zaznie o 19.00 h v Slovenskom rozhlase.