Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Vlastivedné múzeum v P. Bystrici vydalo knihu s Weinerovými obrazmi

Na archívnej snímke výstava diel Imra Weinera-Kráľa. Foto: TASR - Tomáš Halász

V knihe, ktorá vychádza pri príležitosti jeho 120. výročia narodenia, je zaradených 62 fotografií obrazov tematicky sa viažucich k Považskej Bystrici a jej okoliu vrátane ich odborného popisu.

Považská Bystrica 24. októbra (TASR) – Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici vydalo odbornú publikáciu Myšlienka, cit a technika v tvorbe Imra Weinera-Kráľa. Ponúka 62 fotografií obrazov tohto maliara. TASR o tom informovala autorka publikácie a kurátorka zbierky Weinerových obrazov Anna Šujanská.

"I keď verejnosť mala možnosť jednotlivé diela vidieť na viacerých výstavách a podujatiach umeleckého zamerania, kompletná zbierka obrazov Imra Weinera-Kráľa deponovaná vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici nebola ešte doposiaľ nikde publikovaná," priblížila autorka.

Ako dodala, jej zámerom bolo sprístupnenie diel považskobystrického rodáka formou reprezentatívnej publikácie určenej pre každého, kto sa zaujíma o jeho tvorbu. V knihe, ktorá vychádza pri príležitosti jeho 120. výročia narodenia, je zaradených 62 fotografií obrazov – akvarelov a olejomalieb tematicky sa viažucich k Považskej Bystrici a jej okoliu vrátane ich odborného popisu.

Publikácia mohla vzniknúť najmä vďaka udelenej licencii od dcéry umelca Elise Champon Kralovej, žijúcej v Paríži. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia ako hlavný partner projektu, Trenčiansky samosprávny kraj a Spolok priateľov Imra Weinera-Kráľa.