Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vo Fínsku spoznajú reprezentatívne slovenské filmy

Vo filme Cigán Martina Šulíka, ktorý sa bude uchádzať o cenu za najlepší hraný film, hrala hlavnú ženskú postavu Martina Kotlárová.Foto: TASR/Milan Kapusta

V Helsinkách a Tampere spoznajú diváci na prelome marca a apríla medzinárodne najúspešnejšie slovenské tituly.

Bratislava 19. marca (TASR) - Reprezentatívna prehliadka slovenskej kinematografie pod názvom Slovenské filmové večery s podtitulom Obrazy a sny - Najoceňovanejšie slovenské filmy sa uskutoční od 20. marca do 4. apríla vo fínskych mestách Helsinky a Tampere. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Programová skladba prehliadky sa opiera o medzinárodne najúspešnejšie slovenské tituly, ktoré v minulosti i dnes reprezentujú slovenský film na prestížnych zahraničných festivaloch. Klasickú kinematografiu bude zastupovať film Petra Solana Boxer a smrť (1962) a do roku 1989 trezorovaný titul Dušana Hanáka Ja milujem, ty miluješ (1980). Úspechy slovenských dokumentaristov predstavia dve snímky - Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského a Ako sa varia dejiny (2009) Petra Kerekesa. Zo súčasnej hranej tvorby sa do výberu dostali Dom (2011) režisérky a scenáristky Zuzany Liovej a film režiséra Martina Šulíka Cigán (2011).

Program prehliadky obohatí aj reprezentatívny výber animovaných krátkych filmov. Na študentského Oscara nominovaný film V kocke (1999) od Michala Strussa, animovaný film Štyri (2007) od Ivany Šebestovej, bábková opera Kamene (2010) režisérky Kataríny Kerekesovej a cenou Grand Prix na Tampere Film Festivale 2012 ocenený film Ivany Laučíkovej a Martina Snopeka Posledný autobus (2011).

Prehliadku otvoria 20. marca o 18.00 hodine v priestoroch kina Andorra v Helsinkách za osobnej účasti režisérky Zuzany Liovej, herečky Judit Bárdos a animátorky Ivany Šebestovej.

Podujatie sa koná pod záštitou svetoznámeho fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho a veľvyslanca SR vo Fínsku Juraja Podhorského. Hlavným organizátorom je občianske združenie VLNA.