Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Svidník pozýva na výstavu umelcov, ktorí pre vojnu opustili Ukrajinu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V polovici marca minulého roka na Slovensko prišli umelkyne Natalia Borysova a Tatiana Iľachova z Kyjeva. O dva dni neskôr sa k nim pripojili výtvarníci Mychajlo Dovhaň a Alina Slavhorodská z Tuľčyna.

Svidník 12. februára (TASR) - Výstavu diel ukrajinských umelcov, ktorí po vypuknutí vojny na Ukrajine opustili svoju rodnú krajinu, sprístupnia v Slovenskom národnom múzeu - Múzeu ukrajinskej kultúry (SNM - MUK) vo Svidníku v stredu 15. februára. Výstava, ktorá potrvá do konca marca, je súčasťou medzinárodného projektu Umením proti vojne. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka múzea Ľudmila Ražina.

V polovici marca minulého roka na Slovensko prišli umelkyne Natalia Borysova a Tatiana Iľachova z Kyjeva. O dva dni neskôr sa k nim pripojili výtvarníci Mychajlo Dovhaň a Alina Slavhorodská z Tuľčyna. Všetci štyria spolu s Miroslavom Capovčákom, garantom projektu, v jeho domácnosti v Rokytove pri Humennom 40 dní spolu tvorili. Výsledkom ich tvorivého úsilia bolo 85 diel.

"Postupne sa k nim svojimi obrazmi pripojili umelci z Poľska Joanna Topolska-Uliasz, Gosia Twardzik-Wilk, zo Slovinska Rajko Ferk, z Ukrajiny Andrij Čebykin, Ivan Didyk, Natalia Didyk, Žanna Ševčenko, Kosťantyn Čerňaveckyj a zo Slovenska Juraj Tkáčik, Ľudovít Ševčí a Eva Lorenzová," doplnila Ražina.

Logom projektu Umením proti vojne je dielo národného umelca Ukrajiny Mychajla Dovhaňa s názvom Kozák Vasyľ. Je to portrét operného speváka Vasyľa Slipaka, ktorý bol 11 rokov sólistom parížskej opery. V roku 2014 po okupácii časti východnej Ukrajiny ruskou armádou zanechal kariéru operného speváka a ako dobrovoľník sa postavil na obranu svojej krajiny. V roku 2016 bol zabitý na Donbase.