Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vo veku 109 rokov zomrela legendárna francúzska herečka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Renée Dorléacová sa ako jedna z prvých francúzskych herečiek uplatnila v dabingu; svoj hlas prepožičiavala hollywoodskym hviezdam ako boli Olivia de Havillandová či Judy Garlandová.

Paríž 15. júla (TASR) - Vo veku 109 rokov zomrela francúzska divadelná herečka Renée Dorléacová, matka filmovej herečky Catherine Deneuveovej. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Úmrtie Dorléacovej, ktorá mala desiatky rokov trvajúcu kariéru v divadle a dabingu, oznámili vo štvrtkovom vydaní denníka Le Figaro jej rodinní príslušníci s tým, že skonala v nedeľu v Paríži a bude pochovaná v rodinnej hrobke.

Dorléacová, známa pod umeleckým menom Renée Simonotová, sa narodila 10. septembra 1911 v severofrancúzskom prístavnom meste Le Havre. Hereckú dráhu začala ešte ako dieťa v parížskom divadle Odéon, kde pôsobila tri desaťročia.

Ako jedna z prvých francúzskych herečiek sa uplatnila v dabingu; svoj hlas prepožičiavala hollywoodskym hviezdam ako boli Olivia de Havillandová, Judy Garlandová, Esther Williamsová, Sylvia Sidneyová či Donna Reedová.

Krátko po druhej svetovej vojne sa rozhodla ukončiť svoju profesionálnu kariéru a venovať sa výchove svojich dcér.

Jej prvá dcéra Danielle sa narodila v roku 1936 zo vzťahu s hercom Aimém Clariondom, ktorého neskôr opustila. S manželom Mauriceom Dorléacom - hercom, ktorý zomrel v roku 1979 -, mala ďalšie tri dcéry - Francoise (1942), Catherine (1943) a Sylvie (1946).

Catherine Deneuveová (77) sa stala jednou z najobľúbenejších francúzskych herečiek vďaka účinkovaniu vo filmoch ako Dáždničky zo Cherbourgu (1964) alebo Kráska dňa (1967).

Herečkou sa stala i Francoise Dorléacová, ktorá si spolu so sestrou Catherine zahrala v úspešnom muzikáli Slečinky z Rochefortu (1967). Účinkovala i vo filme Slepá ulička (1966) režiséra Romana Polanského. O život prišla ako 25-ročná pri autonehode.