Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Vo veku 49 rokov zomrel výtvarník Erik Binder

Na archívnej snímke diela E. Bindera. Foto: TASR Dano Veselský

V SNG mal Binder naposledy samostatnú výstavu, v ktorej previedol divákov labyrintom svojho vlastného života a tvorby.


Bratislava 9. júna (TASR) - Vo veku 49 rokov zomrel slovenský výtvarník Erik Binder. Pre TASR to uviedla Klára Hudáková, manažérka pre publicitu Slovenskej národnej galérie (SNG). Správu jej potvrdila umelcova rodina.

V SNG mal Binder naposledy samostatnú výstavu, v ktorej previedol divákov labyrintom svojho vlastného života a tvorby. "Binderov program je mnohovrstevnatý a obsahuje prácu so všetkými médiami od maľby, grafiky, autonómnej aj denníkovej kresby, inštalácie a objektov až po video a intermediálne performancie," uviedla k výnimočnej výstave SNG.

Erik Binder sa narodil 21. februára 1974 v Hnúšti-Likieri. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave v ateliéri Jozefa Jankoviča, Daniela Fischera a na Akadémii výtvarných umení v Prahe u Vladimíra Kokoliu. Od roku 2000 mal takmer päťdesiatku samostatných výstav na Slovensku, v Česku, Srbsku, Holandsku, Taliansku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Francúzsku, Švajčiarsku, Nemecku a USA. Bol tiež súčasťou ďalšej desiatky skupinových výstav.

SNG: Diela Erika Bindera vždy prekvapovali



Tvorba Erika Bindera bude navždy súčasťou nielen slovenských, ale aj stredoeurópskych dejín umenia. Jeho diela vždy prekvapovali. Aj týmito slovami komentuje úmrtie výtvarníka Slovenská národná galéria (SNG).

"Rád hovoril, že je nekonceptuálny umelec, lebo diela netvorí, ale nachádza. V intermediálnych objektoch a inštaláciách mu nešlo o jediný tvorivý akt, ale aj o zachytenie procesu tvorby a interakciu s ľuďmi," poznamenáva galéria k umelcovi, ktorý pracoval s materiálmi a technikami všetkých farieb, tvarov, skupenstiev. "Rád spolupracoval s inými autormi a autorkami a jeho diela vždy prekvapovali," dodáva SNG.