Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Vo veku 70 rokov zomrel akademický maliar Alexej Vojtášek

Na snímke ocenený v kategórii Mimoriadna cena Alexej Vojtášek počas 26. ročníka Krištáľového krídla za rok 2022 v Bratislave 4. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vojtášek ilustroval viac ako stovku knižných titulov, jeho diela sa nachádzajú v súkromných aj galerijných zbierkach doma i v zahraničí.

Bratislava 30. mája (TASR) - Vo veku 70 rokov zomrel v utorok akademický maliar Alexej Vojtášek. TASR to potvrdila historička umenia Dagmar Srnenská.

Vojtášek ilustroval viac ako stovku knižných titulov, jeho diela sa nachádzajú v súkromných aj galerijných zbierkach doma i v zahraničí. V marci získal mimoriadnu cenu Krištáľového krídla.

Popri komornej maľbe sa venoval i kresbe, grafike, priestorovým objektom a monumentálnym maliarskym dielam.

Profil zosnulého akademického maliara Alexeja Vojtáška


Alexej Vojtášek sa narodil 13. decembra 1952 v Roudnici nad Labem. Po absolvovaní Strednej priemyselnej školy grafickej v Bratislave študoval v rokoch 1973 - 1980 na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, na oddelení grafiky a knižnej ilustrácie u profesora Albína Brunovského. V rokoch 1985 - 1990 pôsobil na tejto škole ako pedagóg a ako pedagóg bol činný aj v rokoch 1994 - 1995 na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave na Katedre propagácie a reklamy.

V začiatkoch tvorby sa predstavil ako excelentný grafik, keď celkove ilustroval viac ako sto knižných titulov.

Okrem kresby a ilustrácií sa venoval maľbe, grafike, komornej plastike a monumentálnej tvorbe. Svoje diela prezentoval na individuálnych aj kolektívnych domácich i zahraničných výstavách, napríklad v Rakúsku, v Maďarsku, vo Fínsku, vo Francúzsku, v Nemecku, v Poľsku, v Rusku, v Portugalsku, v Španielsku, v Spojených štátoch i v ďalších krajinách. Jeho diela sa nachádzajú v súkromných i galerijných zbierkach tak doma i v zahraničí.

Podľa teoretikov a historikov umenia bol Alexej Vojtášek jedným z najtalentovanejších absolventov bratislavskej VŠVU, ktorý si veľmi rýchlo našiel svoju cestu, charakteristickú vlastným výtvarným názorom a osobitým štýlom. Vytváral si vlastnú ikonografiu a nový symbolický jazyk spojený s geometrickými znakmi, ktoré varioval v obrazovom priestore diel.

"Patril medzi najvýraznejších predstaviteľov tretej moderny, Generácie 1950. Pred pätnástimi rokmi sa stal prvým laureátom Identifikačného kódu Slovenska." Týmito slovami charakterizoval dielo Alexeja Vojtáška historik umenia a galerista Ľuboslav Moza.

Akademický maliar Alexej Vojtášek získal za svoju tvorbu viacero ocenení. Jedným z prvých bola v roku 1985 cena na Medzinárodnom trienále kresby v západonemeckom Norimbergu, to posledné ocenenie — mimoriadnu cenu Krištáľového krídla — si prevzal 4. marca 2023 v Slovenskom národnom divadle v Bratislave.