Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Vo veku 86 rokov zomrel akademický maliar Michal Trembáč

Tatry od Popradu, obraz. Foto: www.eantik.sk

Jeho syn Peter verejnosti oznámil, že posledná rozlúčka so zosnulým bude v pondelok 16. februára.

Spišská Nová Ves/Poprad 13. februára (TASR) – Vo veku 86 rokov zomrel vo štvrtok (12.2.) akademický maliar Michal Trembáč. Jeho syn, výtvarník Peter Trembáč, verejnosti oznámil, že posledná rozlúčka so zosnulým bude v pondelok 16. februára o 13. hodine v Dome smútku v Poprade - Veľkej.

Michal Trembáč sa narodil 21. septembra 1929 v spomínanej popradskej mestskej časti. V rokoch 1947 až 1949 študoval na Škole dekoratívneho umenia v Prahe, v roku 1953 ukončil štúdium na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave, odbor grafiky. V rokoch 1955 až 1956 pôsobil ako metodik pre výtvarnú prácu v Okresnom osvetovom stredisku v Poprade. V roku 1961 ho prijali za člena Zväzu slovenských výtvarných umelcov a od roku 1967 pracoval v slobodnom povolaní. V rokoch 1982 až 1990 pracoval vo výbore Krajskej organizácie Zväzu slovenských výtvarných umelcov Východoslovenského kraja. Žil a tvoril v Poprade - Veľkej.

„Michal Trembáč sa venoval komornej aj monumentálnej tvorbe. Tvoril drevené kompozície inšpirované ľudovým umením. V maľbe rozvíjal viacero motívov, od folklórnych, krajinárskych motívov priemyselnej i prírodnej krajiny a nevyčerpateľnú tému s motívom Vysokých Tatier,“ priblížila tvorbu M. Trembáča riaditeľka Galérie umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi Lucia Benická. Svojou tvorbou nadviazal na slovenskú modernu, výtvarne stvárňoval prírodu v jej nekonečných metamorfózach. Tému tatranskej krajiny rozpracúval neustále a hľadal nové výrazové prostriedky pre vyjadrenie jej svojráznosti.

„V tvorbe Michala Trembáča nemožno opomenúť mnohé figurálne kompozície. Z abstraktných plôch sa vynárajú figúry ohraničené jasnou obrysovou líniou. Svojou tvorbou chcel maliar naznačiť problematické sféry v spoločnosti, riešiť ekologické témy, aktuálne otázky. Živosť, expresivita, odvážna farebnosť, nanášanie pastóznych farebných plôch na plátno, ohraničená kontúra, to všetko sú príznačné vyjadrovacie prostriedky autora,“ uzavrela Benická. Galéria umelcov Spiša momentálne spravuje šesť diel tohto autora, ktorý sa zaslúžil o výtvarné dianie na východnom Slovensku.