Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Vo veku 89 rokov zomrela herečka známa z filmu Pod vplyvom splnu

Na archívnej snímke z 15. októbra 2014 Olympia Dukakis počas premietania filmu Lifetime's "Big Driver" v New Yorku. Foto: TASR/AP

Na sklonku života Dukakisová žila v New Yorku, kde vyučovala herectvo. So svojím manželom Louisom Zorichom založila v New Jersey divadelný spolok.

Los Angeles 2. mája (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrela v sobotu v New Yorku americká charakterová herečka Olympia Dukakisová, ktorá získala prestížnu cenu Oscar za rolu matky v romantickej komédii Pod vplyvom splnu.

Vo filme debutovala v roku 1964, a to v snímke Lilith. Objavila sa aj vo filme John a Mary, kde hrala matku hlavného hrdinu, ktorého stvárnil Dustin Hoffman. V tom čase však bola Dukakisová v prvom rade divadelnou herečkou.

Prielom v jej filmovej kariére nastal v roku 1987, keď z nej film Pod vplyvom splnu urobil uznávanú filmovú divu. Okrem Oscara za tento film získala aj cenu Zlatý glóbus. Táto rola jej priniesla aj veľkú popularitu u filmových fanúšikov.
Na arcívnej snímke z 24. januára 1988 držiteľky cien Zlatý glóbus herečka Olympia Dukakis vľavo a Cher.
Foto: TASR/AP

Nasledovali vedľajšie roly vo filmoch Podnikavé dievča (1988), Oceľové magnólie (1989), či Pozri, kto to hovorí (1989, 1990, 1993).

Účinkovala aj v televíznom seriáli Výstredná spoločnosť (Tales of the City), ktorý má v ponuke spoločnosť Netflix.

Na sklonku života Dukakisová žila v New Yorku, kde vyučovala herectvo. So svojím manželom Louisom Zorichom založila v New Jersey divadelný spolok.

Meno rodiny gréckych prisťahovalcov Dukakis v roku 1988 preslávila nielen Olympia, keď získala cenu Oscar, ale aj jej bratranec Michael, ktorý sa vtedy stal kandidátom demokratov v prezidentských voľbách. Voľby však napokon prehral s republikánom Georgeom H.W. Bushom, dodala agentúra AFP.